Turcia a lansat noi atacuri asupra militanţilor kurzi din Irak

Turcia a lansat noi atacuri asupra militanţilor kurzi din Irak
Foto: reporterntv.ro

Turcia a atacat, în noaptea de marți spre miercuri, taberele militanților kurzi din Irak, a anunțat miercuri un oficial guvernamental turc, relatează Reuters.

Oficialul a mai precizat că șase obiective din Irak au fost atacate cu avioane F-16. Atacul a venit după ce mai mulţi membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan au deschis focul asupra unor jandarmi turci.

”Atacul de noaptea trecută a fost cel mai mare de la declanșarea acestei campanii, săptămâna trecută”, a spus el.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, marți, că negocierile cu organizația Partidul Muncitoresc al Kurzilor (PKK) au eșuat și că este imposibilă continuarea lor. Declarațiile președintelui vin la câteva zile după ce forțele aeriene turcești au bombardat poziții ale PKK situate în nordul Irakului. PKK a transmis că tocmai aceste raiduri aeriene au făcut ca procesul de negociere să nu mai aibă niciun sens.

Turcia a deschis negocierile în 2012 în încercarea de a pune capăt insurgenței PKK, insurgență ce a dus la moartea a 40 000 de oameni din 1984 și până în prezent. Un armistițiu fragil se menține din martie 2013, dar autoritățile turcești au lansat raidurile aeriene după ce mai mulți polițiști și soldați au fost uciși în atacuri atribuite PKK.

Unii kurzi susțin că, prin reluarea conflictului deschis cu organizația, Erdogan urmărește să submineze sprijinul ce este acordat formațiunii kurde Partidul Democratic al Poporului (adversar al formațiunii politice conduse Erdogan). Kurzii reprezintă aproape 20 la sută din populația Turciei, care numără 77 de milioane de oameni.

Aproape toate formațiunile politice kurde au fost desființate de-a lungul anilor. Președintele, care a acuzat recet HDP de conexiuni cu PKK, a cerut parlamentului să ridice imunitatea politicienilor care ”au legături cu grupurile teroriste”. De asemenea, el  jurat că Turcia nu va face niciun pas înapoi în lupta sa contra terorismului.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`