Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat luni pe Facebook că propunerea PNL, considerată favorabilă plagiatorilor a fost agreată și introdusă în noua lege a educației. Autorii care și-au plagiat lucrarea sau care renunță la titlul de doctor scapă basma curată dacă plătesc cheltuielile de școlarizare.
“A fost agreată propunerea Partidului Național Liberal cu privire la îmbunătățirea proiectului Legii învățământului superior prin reglementarea obligației de restituire a sumelor de bani de către autorul tezei de doctorat, în situația în care se constată existența plagiatului”, a anunțat, luni, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-un mesaj publicat pe Facebook, după un eveniment organizat de PNL la Brașov, la sfârșitul săptămânii trecute. El a precizat că a fost agreată, totodată, și o propunere PNL ca și autorii unor teze de doctorat care renunță unilateral la titlul de doctor să achite costurile de școlarizare.
Edupedu.ro a scris că posibilitatea de renunțare la titlul de doctor, “prin act unilateral de voință” și fără prevederi privind eventuale despăgubiri, este una dintre prevederile în favoarea plagiatorilor, inclusă în proiectul de lege a învățământului superior. Este vorba despre una dintre măsurile de amnistiere a plagiatorilor introduse în proiectul de Lege, în plin scandal de plagiat la adresa șefului de Guvern și de partid al ministrului Sorin Cîmpeanu, – premierul Nicolae Ciucă.
Parchetul General a deschis, anterior, o investigație ce viza teza de doctorat a premierului și a ridicat de la universitatea care i-a acordat lui Nicolae Ciucă titlul de doctor toate documentele originale referitoare la studiile ale acestuia. UNAP nu a putut trimite către CNATDCU toate actele necesare pentru constituirea dosarului de analiză a tezei, punctul de ponire în orice verificare a unei suspiciuni de plagiat.
La acoperirea premierului Nicolae Ciucă a lucrat și majoritatea parlamentară, care a introdus două inițiative distincte care vizează amnistierea plagiatelor în tezele de doctorat susținute înainte de 2011.
După ce a dat în judecată Ministerul Educației Naționale pentru a suspenda înregistrarea a trei sesizări distincte de plagiat care vizau teza sa de doctorat, Curtea de Apel București i-a dat câștig de cauză premierului în primă instanță și a decis, la începutul lunii martie, suspendarea înregistrării sesizărilor de plagiat.
Prin această decizie, emisă de un judecător, e ca și cum cele trei sesizări de plagiat nu ar mai exista.
G4Media a dezvăluit că premierul Nicolae Ciucă a scăpat de acuzațiile de plagiat a lucrării de doctorat după ce judecătorul Marius Iosif, apropiat d eliberali, a anulat sesizările de plagiat împotriva premierului.
Dosarul lui Ciucă ar fi fost „direcționat” spre un anumit complet, condus de judecătorul Marius Iosif, prin metoda „coperta”, pentru a se evita repartizarea aleatorie.
Potrivit Europa Liberă, judecătorul Marius Iosif, cel care a anulat sesizările de suspiciuni privind plagiatul din teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, este caracterizat de foștii colegi ca un magistrat care a gravitat în jurul politicienilor liberali de la Iași și care a vânat funcții publice întreaga carieră.
Foștii colegi își aduc aminte că, în timpul mandatului de șef al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Marius Iosif a fost protagonistul unui scandal după ce a promovat ca ofițer trei tinere în urma unui examen trucat.
La scurt timp după aceste dezvăluiri, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind eliberarea din funcția judecător al Tribunalul București- Curtea de Apel a lui Iosif Marius, ca urmare a pensionării, începând cu data de 1 august, transmite Administrația Prezidențială.