Mali afirmă că Franța a încălcat spațiul său aerian și a livrat arme militanților islamiști în încercarea de a destabiliza țara din Africa de Vest, cea mai recentă dintr-o serie de acuzații care au marcat sfârșitul relațiilor cândva apropiate dintre cele două țări.
Într-o scrisoare adresată luni șefului Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, ministrul afacerilor externe din Mali, Abdoulaye Diop, a declarat că spațiul său aerian a fost trecut de peste 50 de ori în acest an, în principal de către forțele franceze care au folosit drone, elicoptere militare și avioane de luptă, anunță Reuters.
„Aceste încălcări flagrante ale spațiului aerian din Mali au fost folosite de Franța pentru a colecta informații pentru grupurile teroriste care operează în Sahel și pentru a le da arme și muniții”, se arată în scrisoare.
Mali nu a furnizat nicio dovadă care să demonstreze că Franța a furnizat arme grupurilor islamiste. Franța a consumat un deceniu și miliarde de dolari pentru a eradica militanții islamiști, unii dintre ei având legături cu Al-Qaida și Statul Islamic, în fosta sa colonie.
„Evident, Franța nu a sprijinit niciodată, direct sau indirect, aceste grupări teroriste, care rămân inamicii săi recunoscuți pe întreaga planetă”, a declarat Ambasada Franței în Mali, într-un mesaj pe Twitter.
Aceasta a precizat că 53 de soldați francezi au murit în timpul misiunii sale de nouă ani în Mali și că Franța a ucis sute de luptători islamiști pentru a ajuta Mali. Franța a suferit, de asemenea, din cauza unor atacuri islamiste acasă, a adăugat acesta.
Acuzațiile marchează un nou nivel scăzut al relațiilor chiar în momentul în care Franța își retrage ultimele trupe din Mali, iar mercenarii ruși angajați de guvernul militar din Mali își extind aria de acțiune. Schimbul îngrijorează puterile occidentale, care își văd influența scăzând în Sahel.
Președintele rus Vladimir Putin a discutat despre posibilitatea de a furniza alimente, îngrășăminte și combustibil în Mali în cadrul unei convorbiri telefonice cu președintele interimar al țării, săptămâna trecută.
Soldați germani ai ONU au declarat că au văzut forțe rusești aterizând la aeroport și descărcând echipamente luni în orașul Gao din nordul țării, ziua în care au plecat ultimii soldați francezi.
Forțele franceze au fost întâmpinate ca niște eroi în Mali în 2013, când au învins grupările islamiste care au pus stăpânire pe nordul țării, inclusiv pe legendarul oraș Timbuktu.
Dar o serie de eșecuri și atacuri prelungite ale militanților au deteriorat relațiile, care s-au înrăutățit de când o juntă militară a răsturnat guvernul în 2020.