Consiliul Superior al Magistraturii va discuta într-o ședință viitoare memoriul formulat de magistrați, prin care aceștia protestează față de anumite modificări pe care CSM vrea să le facă la legile justiţiei, informează Agerpres.
„Memoriul magistraților a fost înregistrat la CSM și urmează a fi discutat într-o proximă ședință a Comisiei nr. 1 — „Independența și responsabilizarea justiției, eficientizarea activității acesteia și creșterea performanței judiciare, integritatea și transparența sistemului judiciar”, ocazie cu care se va decide și cu privire la solicitările acestora”, a comunicat luni Biroul de presă al CSM.
Consiliul a mai precizat că modificările cu privire la procedura de numire a procurorilor șefi din marile parchete reprezintă o recomandare din Raportul MCV pe 2015. Pe de altă parte, magistrații nemulțumiți susțin că modificările au fost criticate şi în cadrul monitorizării justiției prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare.
Inițial, peste 140 de magistrați au semnat un memoriu prin care au criticat modificările aduse legilor justiției ce au fost propuse în ședința din 21 iulie a Comisiei nr. 1 din cadrul CSM. Ulterior, peste 400 de magistrați au semnat memoriul.
Semnatarii susțin că nu sunt de acord cu propunerile care vizează: reintroducerea numirii directe în funcția de judecător sau procuror a magistraților asistenți și a avocaților cu vechime de cel puțin 18 ani, exclusiv pe bază de interviu; schimbarea modalității de susținere a examenului de promovare în funcții de execuție, prin instituirea ca probă a unei așa-numite evaluări a activității profesionale pe ultimii trei ani (transformarea unei condiții de participare în notă de promovare); reintroducerea prevederii privind numirea foștilor magistrați cu vechime de minim 10 ani în funcții vacante la instanțe sau parchete de același grad cu cele unde au funcționat.
„Atragem atenția că aceste modificări, efectuate în condiții netransparente, fără consultarea magistraților, reprezintă o întoarcere la prevederi a căror înlăturare a fost susținută de tot corpul judiciar în perioada 2007 — 2009 și au fost puternic criticate prin rapoartele cu privire la sistemul judiciar în cadrul monitorizării justiției prin Mecanismul de Cooperare și Verificare agreat de Uniunea Europeană și România”, se spune în documentul transmis CSM, Institutului Național al Magistraturii și Ministerului Justiției.