Cum s-au integrat artiștii ucraineni în România. Elvira Novikova, artist plastic din Odesa: “În ultimele luni, îi învăț pe copii și pe adulți să picteze în acuarelă, marea mea pasiune”

Cum s-au integrat artiștii ucraineni în România. Elvira Novikova, artist plastic din Odesa: “În ultimele luni, îi învăț pe copii și pe adulți să picteze în acuarelă, marea mea pasiune”

Pentru mulți ucraineni care au fugit din calea războiului România a devenit deja a doua casă. Mulți refugiați au căutat aici protecție și au încercat treptat să reia activitățile pe care le-au lăsat în urmă odată cu începutul invaziei ruse și cu bombardarea orașelor din Ucraina. Așa stau lucrurile și în cazul artiștilor care au organizat weekendul trecut, în București, “Târgul Meșteșugarilor Ucraineni”, desfășurat la centrul Art Hub.

Cât de bine sunt integrați artiștii ucraineni în România?

Evenimentul a fost dedicat atât publicului larg care a avut ocazia să ia contact cu o parte din tradițiile și cultura ucraineană, cât și membrilor comunității ucrainene din Capitală, devenită în ultimele luni tot mai numeroasă. Pentru aceștia din urmă, organizatorii au dorit să creeze o atmosferă care să-i facă să se simtă tot mai aproape de casă, printre obiecte de artă și produse artizanale care expun simbolurile ucrainene.

Bucureștenii care au vizitat târgul au putut la rândul lor admira și cumpăra produsele lucrate manual de meșteșugari ucraineni, tablouri și alte obiecte de artă ale artiștilor plastici din regiunea Odesa sau chiar de a gusta o parte din delicatesele tradiționale ucrainene.

Dincolo de aspectul cultural, evenimentul a oferit ocazia celor prezenți să ia contact cu poveștile dramatice de viață ale refugiaților, cu modul în care au reușit să se integreze și să ofere vieții lor un nou sens, fără a renunța la speranța că într-o zi se vor putea întoarce acasă.

Deși târgul nu a avut ca scop să sensibilizeze publicul din România iar peste tot se putea auzi doar limba ucraineană, atmosfera a fost încărcată de multă emoție. Românii care au vizitat târgul au putut cu ușurință înțelege prin ce experiență trec refugiații ucraineni. Fiecare are o poveste tristă care se traduce de cele mai multe ori prin prieteni și cunoscut lăsați în urmă, familii destrămate și un imens dor de casă.

Elvira Novikova, despre continuarea picturii în România

Așa stau lucrurile și în cazul Elvirei Novikova, artist plastic, venită în România din Odesa încă de la începutul invaziei ruse din Ucraina. Cei care au participat la târg i-au putut admira și cumpăra tablourile expuse. Aceasta a precizat pentru B1TV.RO că în România a avut șansa să poată continua pasiunea care i-a definit parcursul acasă: pictura în acuarelă.

sursa foto: edelweiss.home

“Sunt artist plastic venit din Odesa. În România, în ultimele luni, îi învăț pe copii și pe adulți să picteze în acuarelă, marea mea pasiune. Mulți găsesc asta ca un mod plăcut de relaxare și eu îi ajut împărtășind din tehnica mea. Alții vor să devină la rândul lor artiști și îi ajut în acest sens”.

Întrebată despre planurile de viitor, Elvira Novikova își găsește cu greu cuvintele dar nu are nicio îndoială că vrea să se întoarcă acasă: “Desigur, plănuiesc să mă întorc în Odesa, dar acum nu este posibil lucrul acesta, așa că voi continua aici să pictez și să îi învăț și pe alții cum să facă asta”.

Colecția ei de pictură este impresionantă: tablourile ce expun peisaje și elemente din natură, în special florile picate în culori calde sau reci, abia mai încap pe tarabă.

În București, Elvira Novikova obișnuiește cel mai mult să picteze și să își exerseze tehnica favorită în Grădina Botanică.

sursa foto: edelweiss.home

Unul dintre organizatori, la rândul său artist, ne-a spus cât de important este ca ucrainenii să poată împărtăși limba și cultura în aceste momente:

“Prin astfel de evenimente ne-am dorit să creăm un spațiu pentru ucraineni unde să poată să vorbească propria limbă și în voie despre problemele prin care trec. Așa reușim să ne simțim ca acasă dar și să îi facem pe ceilalți să ne cunoască mai bine.

Târgul este deja la a treia ediție, însă e doar începutul pentru că ne dorim ca la următoarea ediție să îl putem organiza într-un spațiu mai mare”.

Cât de mare este comunitatea ucraineană din România

România se situează deja pe locul al doilea, după Polonia, în ceea ce priveşte oferirea unei forme de protecție cetăţenilor ucraineni care au fugit din calea războiului.

Doar în luna iunie, 10.360 de ucraineni au primit statutul de protecţie specială în România pe primul loc situându-se Polonia care a acordat acest statut unui număr de 60.125 de ucraineni. Organizaţia „Salvaţi Copiii” anunţă că peste 70% dintre copiii care au primit protecţie au vârste mai mici de 14 ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`