O fundație patronată de Prințul Charles vrea să cumpere 100.000 de hectare de pădure în România pentru a o proteja de tăieri masive și exploatare forestieră

O fundație patronată de Prințul Charles vrea să cumpere 100.000 de hectare de pădure în România pentru a o proteja de tăieri masive și exploatare forestieră
Foto: turnulsfatului.ro

Fundaţia Conservation Carpathia (FCC), o fundaţie patronată de Prinţul Charles al Marii Britanii vrea să cumpere aproximativ 100.000 de hectare de pădure în România, pentru a salva habitatul şi a crea una dintre cele mai mari rezervaţii naturale din Europa, un adevărat ”rai al urşilor şi lupilor”.

Fundaţia vrea să demareze acest proiect cu scopul de a proteja pădurile din România de tăierile masive şi exploatarea forestieră, scrie publicaţia scoţiană scotsman.com. Tăierile ilegale reprezintă un fenomen de amploare în România, astfel că, potrivit datelor ONG-urilor, în perioada 1990-2011 s-au tăiat aproximativ 366.000 de hectare de pădure.

În pădurile din Carpaţi trăieşte mai bine de jumătate din populaţia de lupi şi lincşi din Europa, dar şi majoritatea urşilor bruni de pe continent, mai scrie publicaţia scoţiană.

„Zona Carpaţilor româneşti este printre cele mai sălbatice din Europa. Acolo trăiesc carnivore mari şi biodiversitatea este grozavă. Toate acestea sunt acum ameninţate de defrişări şi exploatare, astfel că încercăm să le protejăm pentru generaţiile următoare”, a declarat Christoph Promberger, director executiv FCC, citat de economica.net.

Oficialii fundaţiei au declarat pentru sursa citată că deja au cumpărat 16.000 de hectare de pădure, în Leaota, Piatra Craiului şi Iezer Păpuşa, investiţia ridicându-se la 40.000 de euro, banii provenind de la fundații și filantropi internaționali.

Planurile fundației în ceea ce privește România sunt pe termen lung, deoarece oficialii au subliniat că vor continua să achiziţioneze hectare de pădure în țara noastră în următorii 10-20 de ani.

Apoi, Fundaţia va transforma întreaga zonă într-un parc naţional care va fi donat statului, în momentul în care va exista un sistem de finanţare şi amenajare cu standarde internaţionale pentru ariile protejte din Romania, potrivit FCC.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`