Este o greșeală sau nu să se spună „La mulți ani” de Sfânta Maria, pe 15 august?

Este o greșeală sau nu să se spună „La mulți ani” de Sfânta Maria, pe 15 august?
Foto: Captură video

Întrebarea: când spunem „La mulți ani” de Sf Maria apare în fiecare an în această perioadă și este una importantă, fiindcă peste 2,2 milioane de români își sărbătoresc onomastica, dintre care peste 1,8 milioane de femei și 400.000 de bărbați. Aproape 1,4 milioane de românce poartă numele Maria și peste 300.000 de români au în buletin numele Marian, scrie HotNews.

Când se sărbătorește Sfânta Maria

Maica Domnului are în calendarul ortodox 9 zile de pomenire, începând cu Buna Vestire din martie și terminând cu „Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana”, la final de decembrie.

Două zile dintre aceste nouă sunt cele mai cunoscute, fiind situate la „hotarul” dintre finalul verii și începutul toamnei. Pe 15 august creștinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului (numită popular Sântămăria Mare), iar pe 8 septembrie este Nașterea Maicii Domnului (Sântamăria Mică).

Adormirea Maicii Domnului este sărbătoarea mutării sale la cer cu trupul. Este considerată o „mutare” la cele netrecătoare. Se utilizează acest termen, pentru că Maica Domnului nu s-a ridicat la cer prin propriile puteri, ci cu puterea dumnezeiască a Fiului Său.

Nașterea Maicii Domnului este prăznuită de Biserică pe 8 septembrie, fiind prima mare sărbătoare din anul bisericesc. A fost fixată în a opta zi din anul bisericesc, pentru că cifra opt simbolizează ziua veșniciei, viața fără de sfârșit.

Se spune sau nu „La mulți ani” de Sfânta Maria

Nu există un răspuns sigur la această întrebare. Sunt oameni care consideră că pe 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, se pomenesc doar morții, iar ziua onomastică poate fi sărbătorită doar pe 8 septembrie, când este Nașterea Maicii Domnului.

Sunt preoți care au ieșit public și au spus că „Adormirea Maicii Domnului” înseamnă mutarea ei cu trupul la ceruri, adică învierea ei, deci o mutare la viață, astfel că avem motive de bucurie și putem spune liniștiți „La mulți ani” și pe 15 august, nu doar pe 8 septembrie.

În lipsa cunoștințelor despre contextul religios, oamenii nu se vor supăra dacă li se va spune „La mulți ani” în această zi. O parte dintre credincioșii practicanți ar putea primi cu rezervă urarea, considerând-o nepotrivită, însă în cele mai multe cazuri nu ar trebui să fie nicio problemă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`