Românii lasă mai puțin bacșiș la restaurant. Ce spun patronii localurilor de pe litoral

Românii lasă mai puțin bacșiș la restaurant. Ce spun patronii localurilor de pe litoral

Românii au devenit mai cumpătați când vine vorba despre banii pe care îi lasă ospătarilor atunci când ies la restaurant, potrivit știrileProTV.

Turiștii sunt mai cumpătați iar angajații teraselor se plâng de lipsa banilor

Dacă, până acum, ofereau cel mai mare bacșiș dintre europeni, mai nou, tot mai mulți plătesc doar cât scrie pe nota de plată. Situația se observă cel mai bine pe litoral, unde angajații teraselor spun că sumele pe care le strâng din generozitatea clienților s-au redus la jumătate față de anul trecut.

La terasele din Mamaia Nord, cunoscute în alți ani drept locuri în care turiștii nu se uitau la cum își cheltuie banii, iar angajații prosperau de pe urma bacșișului primit, se simte cel mai bine cumpătarea celor aflați în vacanță.

Anul trecut, într-un weekend, un barman, de pildă, câștiga din bacșiș spre 700 de lei. În timpul săptămânii, lucrurile stau mult mai rău.

Până acum, românii erau campionii bacșișurilor în Europa

Până în această vară, românilor li se dusese vestea că dau cel mai mare bacșiș din Europa. Anul trecut, de pildă, 84% dintre români lăsau bacşiş.

În 55% dintre cazuri, cel puțin 10% din valoarea notei. Creșterea prețurilor și scăderea calității serviciilor  în lipsa unor angajați bine pregătiți a derminat modificarea comportamentului.

Cu mai puțini bani din bacșiș, angajații de pe litoral încep să se plângă de salarii, pentru că mulți dintre ei nu au trecut în contract mai mult de două mii de lei pe lună.

Cu buzunarele mult mai goale decât în alți ani, anagajații de pe litoral au început să se uite cu mai multă atenție după străini, doar că aceștia sunt puțini.

În România, bacșișul nu este reglementat. Deși de-a lungul anilor, au existat mai multe propuneri legilative, care prevedeau inclusiv impozitarea acestor sume, niciuna nu a fost dusă la bun sfrâșit.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:28 - Tot mai mulți adolescenți ajung la spital electrocutați, după ce se urcă pe vagoanele de tren pentru a-și face poze. Medicii trag un semnal de alarmă
18:22 - STS: Nu au fost identificate vulnerabilități în ceea ce privește furnizarea, în condiții de securitate, a serviciilor de comunicații și tehnologia informației puse la dispoziția AEP
18:13 - Elena Lasconi: “Ceea ce încearcă să facă acum CCR este absolut îngrozitor pentru o țară democrată”
17:59 - O țară din Europa cere intrarea în NATO. Este un refugiu pentru oligarhii ruși
17:59 - Ludovic Orban: „Sunt ridicoli, râd și curcile de ei! Au făcut ședință CSAT, au speriat populația, au indus îngrijorări ca să ce? Să spună că un candidat a fost favorizat pe TikTok. Mie mi se pare mult mai gravă decizia CCR” (VIDEO)
17:29 - Schimbarea ordinii candidaților pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar duce la reluarea primului. Ce prevede legea
17:22 - Ludovic Orban: „În cursul primului tur al alegerilor prezidențiale s-a înregistrat o premieră. Nu a fost înregistrată nicio contestație de la nicio secție de votare către BEJ sau de sector! Decizia CCR nu are niciun fundament”
17:19 - Pavel Popescu, vicepreşedinte ANCOM, despre suspendarea temporară a platformei TikTok: Am propus o soluţie exagerată: / Opinia exprimată a fost una strict personală
17:08 - Jucătoarea de tenis Iga Swiatek s-a dopat! Ce sancțiune a primit
17:07 - Concluziile ședinței CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral / Un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat