Românii au devenit mai cumpătați când vine vorba despre banii pe care îi lasă ospătarilor atunci când ies la restaurant, potrivit știrileProTV.
Dacă, până acum, ofereau cel mai mare bacșiș dintre europeni, mai nou, tot mai mulți plătesc doar cât scrie pe nota de plată. Situația se observă cel mai bine pe litoral, unde angajații teraselor spun că sumele pe care le strâng din generozitatea clienților s-au redus la jumătate față de anul trecut.
La terasele din Mamaia Nord, cunoscute în alți ani drept locuri în care turiștii nu se uitau la cum își cheltuie banii, iar angajații prosperau de pe urma bacșișului primit, se simte cel mai bine cumpătarea celor aflați în vacanță.
Anul trecut, într-un weekend, un barman, de pildă, câștiga din bacșiș spre 700 de lei. În timpul săptămânii, lucrurile stau mult mai rău.
Până în această vară, românilor li se dusese vestea că dau cel mai mare bacșiș din Europa. Anul trecut, de pildă, 84% dintre români lăsau bacşiş.
În 55% dintre cazuri, cel puțin 10% din valoarea notei. Creșterea prețurilor și scăderea calității serviciilor în lipsa unor angajați bine pregătiți a derminat modificarea comportamentului.
Cu mai puțini bani din bacșiș, angajații de pe litoral încep să se plângă de salarii, pentru că mulți dintre ei nu au trecut în contract mai mult de două mii de lei pe lună.
Cu buzunarele mult mai goale decât în alți ani, anagajații de pe litoral au început să se uite cu mai multă atenție după străini, doar că aceștia sunt puțini.
În România, bacșișul nu este reglementat. Deși de-a lungul anilor, au existat mai multe propuneri legilative, care prevedeau inclusiv impozitarea acestor sume, niciuna nu a fost dusă la bun sfrâșit.