Avocatul Poporului, despre societatea civilă: Nu mai e entuziasmul de la începutul anilor `90. Erau foarte mulți care investeau în organizațiile de aici. Lumea s-a dus după fonduri (VIDEO)

Avocatul Poporului, despre societatea civilă: Nu mai e entuziasmul de la începutul anilor `90. Erau foarte mulți care investeau în organizațiile de aici. Lumea s-a dus după fonduri (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Avocatul Poporului, Renate Weber, a vorbit despre starea societății civile din România, marți, pe B1 TV, la „Sub semnul întrebării” cu Robert Turcescu, și a explicat că nu mai există acel entuziasm de la începutul perioadei postdecembriste, când „erau foarte mulți care investeau în organizațiile de aici”.

Ce a spus Avocatul Poporului, pe B1 TV, despre starea societății civile

„Toată lumea s-a schimbat, adică nu lumea a mers mai departe și lucrurile s-au schimbat în bine, și exact ONG-urile au rămas de căruță, nu. Toată lumea s-a schimbat, nu mai e perioada aia a entuziasmului de la începutul anilor `90, pentru că atunci era o schimbare de regim, era o schimbare fundamentală, erau foarte mulți care investeau în organizațiile de aici. În România nu există o cultură a susținerii unor asociații și fundații și atunci sigur că erau necesare fondurile din afară”, a declarat Renate Weber.

Ea consideră că, „o perioadă de câțiva ani buni, asta a mers și a mers foarte bine”.

„E un paradox, dar intrarea noastră în Uniunea Europeană este cea care i-a determinat pe mulți finanțatori să își schimbe abordarea, spunând acum sunteți în Uniunea Europeană, deci acum sunteți pe drumul democratic, voi acum trebuie să vă ocupați de altceva – păi de altceva, de altceva, dar lumea s-a dus după fonduri. Uniunea Europeană nu mai dădea fonduri cum dădeau ceilalți, să fii critic, să fii critic cu Guvernul și cu administrațiile locale, ș.a.m.d”, a adăugat Avocatul Poporului.

Întrebată dacă la momentul acela implicarea ținea de fondurile pe care le primeau organizațiile, Renate Weber a confirmat: „Ținea foarte mult, pentru că după aceea au apărut fonduri știți cum? Organizații care înainte se ocupau de drepturile omului, în sensul acela de a monitoriza, de raportare, s-au dus după fonduri. Dacă fondurile au fost, de exemplu, o perioadă de timp pe violență domestică, s-au dus pe violență domestică. Cum ar fi acum pe refugiați. Nu și-au mai putut păstra nici organizațiile acelea obiectivele inițiale”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)