Întreaga Europă se confruntă cu o lipsă „pe scară largă și persistentă” a precipitațiilor, combinată cu valuri de căldură: „Situația este critică”

Întreaga Europă se confruntă cu o lipsă „pe scară largă și persistentă” a precipitațiilor, combinată cu valuri de căldură: „Situația este critică”
Întreaga Europă se confruntă cu o lipsă „pe scară largă și persistentă” a precipitațiilor, combinată cu valuri de căldură: „Situația este critică”. Sursa Foto: news.sky.com

Ne confruntăm cu interdicții excepționale și cu o penurie epocală de apă care pune agricultura în genunchi și turismul în dificultate. Seceta cu care se confruntă aproape 50% din teritoriul UE ridică probleme majore în alimentarea cu apă a populației, arată datele obținute de Comisia Europeană, potrivit Sky News.

Din Franța până în România, din vestul Germaniei până în sudul Greciei, europenii se confruntă cu o lipsă „pe scară largă și persistentă” a precipitațiilor, combinată cu valuri de căldură.

Harta secetei în Europa: Situația este critică

Lista țărilor în care seceta se agravează este lungă, potrivit sursei citate. În special, datele Observatorului European de Secetă (EDO) arată că aproximativ 45% din teritoriul blocului comunitar era în condiții de „avertisment”, a doua din cele trei de clasificare a secetei, înainte de 20 iulie.

În primele zece zile din iulie, 46% dintre terenuri erau vizate de „avertizare” din cauza solului uscat, în timp ce 13% fusese emisă starea de „alertă”. De asemenea, 15% din teritoriu a intrat în stare de „alertă”, ceea ce înseamnă nu doar că pământul este extrem de uscat din cauza ploilor slabe sau absente, dar și că plantele și culturile sunt grav afectate.

Italia: 5 regiuni în urgență și pagube aduse agriculturii pentru 6 miliarde

În Italia, 2022 este până acum anul cel mai călduros din secolul al XIX-lea; pentru Coldiretti, prejudiciul adus agriculturii se ridică, la 6 miliarde de euro.

Recolta de porumb și furaje s-a înjumătățit, producţia grâului a scăzut cu 30%, cea a fructelor cu 15%, iar cantitatea de lapte muls a scăzut şi ea cu 20%. Pentru mulți este prea devreme pentru a face bilanțul, deoarece foarte probabil în câteva luni, cifrele vor fi și mai proaste.

În Franța, toată țara este în alertă

În Franța, de miercuri întreaga țară este în stare alertă de secetă, aceasta fiind cea mai gravă din istoria ţării, aşa cum a spus premierul, Elisabeth Borne.

În 100 de municipii din sud-estul țării deja nu mai curge apă potabilă de la robinet, iar mai la nord, în regiunea Vosgi, apa de la robinet nu poate fi băută timp de cel puțin 48 de ore: autoritățile locale sunt nevoite să o înlocuiască cu apa din lac, care înainte de a fi băută, trebuie tratată.

„Stresul larg răspândit asupra vegetației” a afectat o mare parte din Franța, precum și zonele joase din Italia, centrul Germaniei, estul Ungariei, Portugalia și nordul Spaniei, potrivit EDO. În plus, profesorul David Hill, fost vicepreședinte al Natural England, atrage atenția asupra faptului că practicile agricole intensive au agravat seceta, făcând solul mai puțin capabil să rețină apa și să se usuce mai ușor.

Harta secetei în Europa
Albia râului Var din Saint-Martin-du-Var, sudul Franței, pe 7 august 2022. Râul a secat complet pe această porțiune | Foto: EPA

Probleme și în Polonia, Germania, Ungaria

Olanda, Germania, Polonia, Ungaria, și Slovenia, Croația, se confruntă cu aceleași neplăceri, în primul rând cu dificultatea de a găsi furaje, transmite Euronews, citată de Rador.

Situația este dificilă și în întreaga Peninsulă Iberică: în Spania, volumele de apă stocate în bazine sunt în prezent cu 31% mai mici decât media pe zece ani.

În Portugalia, apa din lacurile de acumulare pentru centralele hidroelectrice este la jumătate din media celor șapte ani anteriori, ca să nu mai vorbim de incendiile care devastează teritoriul din sudul Europei.

Situația din România

La finalul lunii iulie, ministrul agriculturii, Petre Daea, spunea că toată țara se confruntă cu secetă pedologică.

„Situaţia actuală se prezintă astfel în România: din nefericire, temperaturile ridicate, lipsa apei din sol, seceta pedologică practic au ocupat toată ţara. Nu există niciun colţişor din ţară în care să nu avem secetă pedologică”, a declarat Petre Daea, pe 27 iulie, în cadrul ședinței de Guvern.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`