Cod Portocaliu de caniculă. MAI: La nivelul întregii țări, au fost amplasate peste 1.000 de puncte de acordare a primului ajutor și de distribuire a apei potabile

Cod Portocaliu de caniculă. MAI: La nivelul întregii țări, au fost amplasate peste 1.000 de puncte de acordare a primului ajutor și de distribuire a apei potabile
Foto: B1 TV

Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a prezentat joi, în contextul atenționării meteorologice Cod Portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat emisă de către Administrația Națională de Meteorologie, măsurile preventive ce trebuie luate la nivelul județelor vizate, pentru evitarea situațiilor de urgență generate de caniculă.

Dajbog a precizat că, „având în vedere avertizarea ANM de caniculă din următoarele trei zile, ministerul de Interne a luat măsuri de urgență pentru caniculă”.

„În aceste condiții, structurile inspectoratelor din zonele afectate au fost mobilizate, (..) au fost luate toate măsurile necesare pentru asigurarea intervenților în cazul producerii de incendii”, a spus aceasta.

De asemenea, comitetele județene au identificat spații de climatizare.

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, „la nivelul întregii țări, au fost amplasate peste 1.000 de puncte de acordare a primului ajutor și de distribuire a apei potabile, iar în cele 6 județe din vestul țării aflate sub avertizare de Cod Portocaliu, sunt amplasate 200 de astfel de puncte”.

„În județele Satu-Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți, sunt pregătiți de intervenție peste 800 de pompieri și paramedici, iar la nivelul întregii țări au fost mobilizate aproximativ 5.000 de efective ale ISU, cu peste 2.500 de mijloace tehnice.

Totodată, Ministerul Afacerilor Interne are pregătite elicopterele SMURD pentru preluarea urgențelor medicale, precum și alte aeronave de intervenție care pot fi ridicate în orice moment de la sol, dacă situația o va impune”, a mai precizat aceasta.

„Este foarte important ca, în această perioadă, autoritățile locale, în special primarii, să verifice sursele de apă existente în mediu rural, iar dacă situația o va impune, să solicite sprijinul inspectoratelor pentru situații de urgență județene pentru transportul de apă potabilă.
Meteorologii au emis joi o atenționare de cod portocaliu de caniculă în vestul țării, valabil de joi de la ora 9:30″, a spus purtătorul de cuvânt MAI.

Codul portocaliu de caniculă este valabil în judeţele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi.Temperaturi maxime vor fi de 38…39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

În cursul zilei de joi se menține codul galben de caniculă în cea mai mare parte a ţării,  în zonele de câmpie şi podiş. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35…37 de grade şi izolat 38 de grade. (Detalii AICI)

MAI: Au fost amplasate peste 200 de puncte de acordare a primului ajutor

Urmăriți B1TV.ro și pe
`