Nicolae Ciucă a anunțat că din 2027 Educația va primi 15% din bugetul general consolidat

Nicolae Ciucă a anunțat că din 2027 Educația va primi 15% din bugetul general consolidat
Foto: Guvernul României / Facebook

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Educația va primi 15% din bugetul consolidat până în 2027. Anunțul a fost făcut marți, la o întâlnire la Palatul Victoria cu reprezentanții Alianței ”O voce pentru Educație” și cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu (PNL).

Discuție la Palatul Victoria pe tema noilor Legi ale Educației

La reuniune s-a discutat despre finanțarea sistemului de educație, dezvoltarea învățământului profesional, tehnic și dual și despre digitalizare. Participanții au pus accent pe importanța asigurării finanțării necesare pentru implementarea reformelor. De asemenea, au vorbit despre resursele financiare necesare pentru programele de reducere a abandonului școlar și analfabetismului funcțional.

„Premierul României a dat asigurări că bugetul de anul viitor va putea susține noile prevederi legale privind educația, iar ținta de 15 la sută pentru învățământ din bugetul consolidat reprezintă un angajament asumat care va fi îndeplinit treptat, până în 2027”, a transmis Guvernul, printr-un comunicat.

Un alt subiect abordat a fost cel al învățământului dual.

„Viitorii profesioniști ai țării noastre trebuie să regăsească în educația duală șansa de a-și valorifica talentul, priceperea, aptitudinile, vocația, în instituții de învățământ bine dotate, cu specialiștii capabili să utilizeze tehnologiile și care să aibă o strânsă legătură cu viitorii angajatori. România resimte nevoia de a dezvolta acest sistem de educație, care să pună accent pe latura practică, pentru a oferi societății noastre profesioniștii care să asigure funcționalitatea, modernizarea și dezvoltarea economiei”, a declarat Ciucă.

Mesajul ministrului Educației

La rândul său, ministrul Sorin Cîmpeanu a susținut că pachetul de finanțare în valoare de un miliard de lei pentru combaterea abandonului școlar va fi implementat, în prima etapă, în peste 1.400 de școli vulnerabile.

De asemenea, a mai precizat el, bugetul alocat pentru bursele elevilor va crește de zece ori (de la 270 milioane lei în anul 2020 la 2,7 miliarde lei în anul 2023).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - Directorul INSCOP: Încrederea românilor în Rusia se află la minim absolut, în timp ce atitudinea pro europeană s-a întărit
23:43 - Andrew Tate, acuzat de viol și trafic de persoane în România, și-a făcut partid în Marea Britanie: „Voi fi premier”
23:13 - Crin Antonescu: „Sunt similitudini înfiorătoare între discursul lui Hitler și al lui Georgescu”
23:08 - Șase tineri din Vâlcea, cu vârste între 16 și 23 de ani, au fost reținuți pentru furt. Prejudiciul estimat este de 12.000 de euro
22:50 - Claudiu Târziu: Anularea alegerilor, o lovitură de stat. Ne-am trezit cu o continuare a unei guvernări incapabile, ticăloase și corupte / Suntem într-un soi de dictatură la începutul ei, pe care AUR o respinge (VIDEO)
22:43 - Locul la doar câteva ore de București care a atras milioane de turiști în 2024. Poate fi vizitat atât vara, cât și iarna
22:15 - Tanczos Barna: Instituțiile care vor fi comasate, care își vor reduce cheltuielile pot genera plecări naturale de angajați. Ei își pot găsi cu siguranță loc de muncă în privat (VIDEO)
22:13 - Congresul SUA l-a validat pe Donald Trump în funcția de președinte. Când va începe noul mandat
21:58 - Irineu Darău (USR): Atunci când vorbim de alegeri, trebuie să ne gândim ce face bine democrației și ce își dorește poporul. Nu se mai poate ca în 2025 să asistăm la aceeași comedie (VIDEO)
21:52 - Oncologii din România susțin inițiativa SUA. Produsul care ar putea avea etichetă de avertizare, ca țigările