China ar putea face demonstrații de forță în contextul vizitei lui Nancy Pelosi în Taiwan, avertizează Casa Albă

China ar putea face demonstrații de forță în contextul vizitei lui Nancy Pelosi în Taiwan, avertizează Casa Albă
Foto: Hepta/DPA Images / Michael Brochstein.

Casa Albă a avertizat că China ar putea răspunde la vizita discutată a lui Nancy Pelosi în Taiwan cu provocări militare. Aceasta ar putea include tragerea de rachete în apropierea Taiwanului sau activități aeriene sau navale la scară largă, a declarat purtătorul de cuvânt John Kirby, potrivit BBC.

China ar putea reacționa militar, atenționează Casa Albă

Nancy Pelosi, Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, a aterizat marți în Malaezia, în turneul ei în Asia.

Presa taiwaneză și americană afirmă că intenționează să viziteze Taipei marți seara, dar nu a existat nicio confirmare oficială.

Cu toate acestea, răspunzând la întrebările reporterilor de marți, premierul taiwanez Su Tseng-chang a spus că insula „întâmpină cu căldură” orice oaspeți străini.

El a adăugat că Taiwanul „ar face cele mai potrivite aranjamente” pentru orice vizitator.

Taiwan este o insulă autonomă, dar revendicată de China, care o consideră o provincie separatistă. Beijingul a avertizat cu privire la „consecințele grave” dacă doamna Pelosi o vizitează.

În timp ce SUA mențin ceea ce numesc o „relație solidă, neoficială” cu Taiwan, au relații diplomatice formale cu China și nu cu Taiwan.

Luni, reprezentantul ONU al Chinei, Zhang Jun, a avertizat că vizita va submina relațiile dintre Beijing și Washington. Ministerul de Externe al Chinei a mai spus că o vizită a lui Pelosi va „constitui o ingerință gravă în afacerile interne ale Chinei”, adăugând: „Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui”.

Există un sprijin bipartizan puternic pentru Taiwan în rândul publicului american și în Congresul SUA. Iar Pelosi, o personalitate de rang înalt a Partidului Democrat, a fost de multă vreme o critică vocală a conducerii chineze, denunțând situația în domeniul drepturilor omului. Ea s-a întâlnit anterior cu dizidenți pro-democrație și a vizitat Piața Tiananmen pentru a comemora victimele masacrului din 1989.

Oficialul american și-a început turneul în Asia duminică zburând către Singapore. Itinerarul ei public a inclus și opriri în Malaezia, Coreea de Sud și Japonia – dar nu a menționat Taiwan.

Pelosi plănuia inițial să viziteze Taiwan în aprilie, dar a amânat călătoria după ce a fost testată pozitiv pentru Covid-19.

La începutul acestei luni, ea a spus că este „important pentru noi să arătăm sprijinul pentru Taiwan”.

Președintele Joe Biden a spus că armata americană consideră că o vizită a lui Pelosi în Taiwan „nu este o idee bună în acest moment”.

Semnificația vizitei efectuate de oficialul american

Luni, purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe, John Kirby, a declarat că escaladarea Chinei ar putea include și formularea de „pretenții legale false” în zilele următoare, de exemplu, susținând că strâmtoarea Taiwan nu este o cale navigabilă internațională.

El a spus că alte semne indică faptul că Beijingul ar putea trimite zboruri către insulă, ca parte a unei incursiuni planificate în spațiul aerian al Taiwanului.

Kirby a subliniat că fostul președinte republican al Camerei Newt Gingrich a vizitat Taiwan în 1997 și că alți parlamentari americani au vizitat Taiwan la începutul acestui an.

„Nu este fără precedent ca un Președinte al Camerei să meargă în Taiwan”, a spus el, adăugând că Pelosi călătorește cu avioane militare americane în timpul turneului ei din Asia.

Cu toate acestea, ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Jun, a spus că vizita acum a Pelosi nu este comparabilă cu vizita din 1997 și va fi văzută ca o provocare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`