Astăzi nu există absolut niciun motiv din punct de vedere financiar ca painea să se scumpească, a declarat Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu cereale, luni, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat, acolo unde a comentat anunțul făcut de ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a spus că prețul la pâine va crește.
Întrebat cât adevăr este în această afirmație, Cezar Gheorghe a spus: „Haideți să o desfăcem un pic ca să înțelegem de unde vin acest concept. Înțeleg că de două săptămâni se tot rotește o premisă prin care procesatorii, adică morarii, susțin că pâinea se va scumpi cu 30% – 40%. Acum domnul Daea și, înconjurat de fermieri, spune că fermierii vor cere un preț mai mare pe mărfurile lor pentru simplul motiv că au costurile mai mare. Haideți să o desfacem un pic”.
„În primul rând, argumentul primar în acest moment este faptul că grâul, pe Euronext și pe Chicago Board of Trade, se tranzacționează la nivelurile de dinaintea izbucnirii războiului. Cu alte cuvinte, a avut o curbă foarte mare de creștere, după care a început să scadă datorită faptului că lumea a început să privească conflictul din Ucraina cu alți ochi și datorită faptului că mărfurile din Ucraina au început să se miște, cum, necum, dar au început să se miște. Cu alte cuvinte, din punct de vedere al prețului materiei prime, nu există în acest moment absolut nicio îngrijorare”, a continuat el.
„Ce încearcă să ne spună domnul ministru în acest moment este că fermierii, practic, vor cere prețuri mai mari, fapt care este oarecum hilar, ca să fim foarte politicoși, pentru că simplul motiv că fluxul ucrainean a dublat costul logistic, fermierul de fapt primește bani mai puțini pe marfa lui pentru că el nu mai poate practic genera, să zicem, un venit mai mare hectar vânzând marfa FCA fermă datorită faptului că are un cost dublu pe logistică. Acesta este costul cu motorina transpus în ceea ce spune domnul Daea, iarăși fermierul român nu are nicio vină”, a adăugat Cezar Gheorghe.
Expertul în comețul cu cereale susține că „fermierul român nu a avut accesul la port pentru a-și vinde marfa, pentru că a fost ocupat portul cu mărfurile ucrainene”.
„Noi am cerut salvgardarea intereselor femierilor de foarte multă vreme, am încercat să ajutăm cu scheme de segregare a fluxurilor, nu ne-a ascultat nimeni. Iată că s-a ajuns aici, fermierul nu a avut efectiv cum și unde să își vândă marfa”, a mai spus Cezar Gheorghe.
„Lucrurile sunt într-o retenție din partea fermierilor. Mărfurile vor ieși, mai repede sau mai târziu, dar vor ieși, cu siguranță, și încearcă să ni se inducă ideea că ni se inducă ideea că se scumperște pâinea. Absolut niciun motiv nu există astăzi din punct de vedere financiar, bursier, cum vreți dumneavoastă, ca pâinea să se scumpească. Mai mult decât atât, astăzi țițeiul s-a dus la 102 dolari pe Brent (…). Cu alte cuvinte, este practic o încercare de deturnare a atenției oamenilor asupra incompetenței noastre de a ne gestiona fluxurile de marfă și faptul că am pus ca pe o autostradă țara noastră la dispoziție”, susține Cezar Gheorhe.