România îşi închide orfelinatele. Vișinel Bălan (Ministerul Familiei): Centrele de plasament vor fi înlocuite cu apartamente, căsuțe și centre în regim de urgență. Importantă e pregătirea copiilor pentru tranziție (VIDEO)

România îşi închide orfelinatele. Vișinel Bălan (Ministerul Familiei): Centrele de plasament vor fi înlocuite cu apartamente, căsuțe și centre în regim de urgență. Importantă e pregătirea copiilor pentru tranziție (VIDEO)
Foto: Vișinel Bălan / Facebook

Centrele de plasament vor fi închise începând cu data de 1 octombrie. Vișinel Bălan, subsecretar de stat în Ministerul Familiei, a explicat în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV, unde vor fi mutați copiii din aceste centre și cum vor fi ei ajutați pe viitor.

Bălan a precizat că acum avem 2.000 de copii în centrele de plasament la nivel național. Aflați sub măsura protecției speciale – plasament familial, asistență maternală sau sistem rezidențial – sunt undeva la 50.000.

Vișinel Bălan, despre închiderea centrelor de plasament. Cu ce vor fi înlocuite

„E un întreg proces. Se poate întâmpla ca unele centre să se închidă chiar de la 1 octombrie, altele să se închidă pe parcurs, că sunt anumite DGASPC-uri care au reușit să atragă niște fonduri europene pentru a dezvolta servicii alternative, fie că vorbim de căsuțe de tip familial, fie că unele vor achiționa apartamente. Se lucrează și e un întreg proces

Importantă e pregătirea copiilor pentru această tranziție. Chiar dacă, personal, mi-aș dori ca mâine să nu mai existe aceste centre de plasament, trebuie să înțeleg și procedural cum trebuie făcut.

Nu mai vorbim de centre de plasament, ci de centre de primire în regim de urgență cu capacitate maximă de 30 de copii, de apartamente, căsuțe de tip familial sau locuințe care acoperă o necesitate în zona de odihnă, educație, igienă, vorbim de centru maternal, servicii rezidențiale cu număr limitat de copii.

N-o să mai vedem de 50 – 100 – 150, ci un număr maxim, cum e centrul de primire în regim de urgență, care e de 30, sau căsuțele de tip familial, unde sunt maxim 12”, a declarat subsecretarul de stat, pentru B1 TV.

Acesta a mai precizat că în continuare se încurajează și plasamentul familial, asistența maternală și adopția.

Bălan a ținut apoi să aprecieze implicarea ministrului Gabriela Firea (PSD) în această reformă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`