Președintele Klaus Iohannis a promulgat marți legea privind acordarea de pensii speciale pentru funcționari publici din Parlament, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențale.
Este vorba depre modificarea prin care este reintrodusă pensia de serviciu. Legea prevede că la împlinirea vârstei prevăzute, funcționarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, dintre care cel puțin 14 ani în structurile Parlamentului, beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de clacul reprezentată de media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării. Pensia nu poate depăși nivelul salariului de bază brut, inclusiv sporurile, precum și indemnizația de conducere și salariul de merit din ultimele 12 luni anterioare datei pensionării.
Actul normativ stabilește ca pentru fiecare an care depășește vechimea de 14 ani în Parlament se adaugă la cuantumul pensiei câte 1% din baza de calcul, fără a se putea depăși venitul brut avut la data pensionării.
Un alt decret semnat marți de șeful statului este cel referitor la promulgarea legii privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României.
”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat următoarele decrete:
• Decret privind promulgarea Legii pentru completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe;
• Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 20 din Legea audiovizualului nr. 504/2002;
• Decret pentru promulgarea Legii privind modalitatea de gestionare a vehiculelor şi a vehiculelor scoase din uz;
• Decret pentru promulgarea Legii privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor;
• Decret pentru promulgarea Legii privind modificarea şi completarea Legii nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar;
• Decret pentru promulgarea Legii privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României;
• Decret privind promulgarea Legii pentru ratificarea Convenţiei privind munca în domeniul maritim (MLC 2006), adoptată la 23 februarie 2006 la Geneva, la cea de-a 94-a sesiune a Organizaţiei Internaţionale a Muncii, precum şi a Amendamentelor din 2014 la Convenţia privind munca în domeniul maritim (MLC 2006), aprobate în cadrul celei de-a 103-a sesiuni a Organizaţiei Internaţionale a Muncii la Geneva, la 11 iunie 2014”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.