România are șansa să devină exportatorul numărul unu de sare în Europa. Au început deja demersurile

România are șansa să devină exportatorul numărul unu de sare în Europa. Au început deja demersurile
Salrom are șapte saline în administrare, sursă foto: captură YT

România își dorește să devină cel mai mare producător de sare din regiune. Este nevoie, după ce o companie importantă din Ucraina a oprit exporturile din cauza războiului.

Societatea Română de Sare face investiții pentru a dubla producția în următorii doi ani

De altfel, Guvernul a aprobat un memorandum pentru listarea la bursă a companiei, acționar majoritar fiind Ministerul Economiei.

Prin aprobarea memorandului, Guvernul a făcut primul pas pentru listarea Societății Naționale a Sării la Bursa de Valori București.

Salrom este o companie deținută de statul român, prin Ministerul Economiei, în proporție de 51%. Restul de 49% este deținut de Fondul Proprietatea.

Marius Dan, Fondul Proprietatea a spus pentru știrileProTV: „Intenția noastră e de a lista întreaga participație de 49% deținută de Fondul Proprietatea la Salrom, printr-o ofertă publică pe Bursa de Valori București. Participația majoritară a statului român va rămâne neschimbată.”

Deficitul de sare pe piața europeană este de peste 2 milioane de tone

Statul va rămâne acționar majoritar și după listare, care va avea loc cel mai probabil în primăvara anului viitor. Apoi, compania va comunica public deciziile și rezultatele, și oricine va putea cumpăra acțiuni la Societatea Națională de Sare.

Radu Hanga, președintele BVB: „Pot să fie jucători instituționali, fonduri de pensii, fonduri de investiții, locali, internaționali, și desigur, investitorii individuali, persoane fizice, care o să poată să fie parte a poveștii Salrom. O să cumpere acțiuni la Salrom și o să știe că atunci când merg și cumpără sare de pe raft, e mai bine să cumpere o sare produsă de o companie în care ei au investit.”

Și ar putea fi o companie de viitor. Deficitul de sare pe piața europeană este de peste 2 milioane de tone, cât exporta un mare producător ucrainean înainte de război.

De altfel, după listarea pe bursă, societatea ar putea atrage și noi fonduri, pentru investiții. Salrom are șapte saline în administrare și își dorește ca în următorii doi ani să dubleze producția de 1,4 milioane de tone anual și să devină lider de piața europeană.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)