Polonia se opune reducerii consumului de gaze naturale

Polonia se opune reducerii consumului de gaze naturale
Sursa Foto: Freepik @wirestock

Guvernul din Polonia a subliniat din nou miercuri că nu va reduce consumul de gaz, în ciuda acordului european convenit cu o zi în înainte pentru diminuarea consumului de gaze cu 15% pe care țara l-a votat favorabil în Consiliul UE.

În prezent, această reducere este voluntară pentru țările membre, însă CE o poate face să devină obligatorie în cazul unui risc de „penurie gravă”, ce ar putea apărea în cazul încetării livrărilor de  gaze din Rusia.

Polonia se opune reducerii consumului de gaze naturale

Ministrul polonez al mediului, Anna Moskwa, a declarat că nu vede „necesitatea reglementării folosirii gazului”, întrucât Polonia „se află într-o poziţie mai bună comparativ cu alte ţări” membre ale UE, a precizat ea într-un interviu acordat presei din Polonia, citate de agenţia EFE.

„Depozitele noastre de gaze sunt pline, PGNiG (compania de stat poloneză pentru distribuţia gazului) lucrează la investiţii urgente pentru a-şi creşte capacitatea, livrările de gaze rămân stabile şi nici măcar nu este folosită întreaga capacitate de distribuţie” către consumatori, a spus ea. Deci „nu vor fi impuse limitări la consum în Polonia”, a mai adăugat Anna Moskwa.

De asemenea, „când temperaturile vor scădea, în octombrie, va fi pus în funcţiune Baltic Pipe, gazoduct a cărui capacitate va creşte treptat”, şi  este aşteptată „finalizarea probelor interconectorului cu Slovacia”, a mai adăugat aceasta,  conform Agerpres.

UE au convenit acordul de reducere a consumului lor de gaz cu 15%

În același context, după ce statele UE au convenit acordul de reducere a consumului lor de gaz cu 15%, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, a declarat marţi  că Polonia „nu este obligată să reducă automat cantitatea de gaze consumată”  respectiv că pentru guvernul de la Varşovia cel mai important este „să garanteze securitatea energetică poloneză şi interesele polonezilor”.

De asemenea, compania PGNiG a transmis printr-un comunicat că deocamdată nu are cunoştinţă în legătură cu „măsurile care vor fi luate la nivel naţional pentru implementarea acordului UE asupra gazului”.

Inițial, Comisia Europeană a cerut ca țările membre să-şi reducă consumul de gaze cu 15%, iar în așa fel volumele de gaze să devină disponibile pentru furnizările spre alte țări membre.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)