Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, aflat într-o ofensivă diplomatică în Egipt, a negat faptul că Rusia ar fi provocat criza alimentară mondială, conform BBC.
Ministrul a specificat că „agresivitatea” naţiunilor occidentale în impunerea de măsuri contra Rusiei transmite o concluzie simplă, aceea că „nu este vorba despre Ucraina, ci despre viitorul ordinii mondiale”.
Serghei Lavrov a mai specificat că naţiunile occidentale nu prezintă adevărul în ceea ce privește impactul sancţiunilor asupra securităţii alimentare globale, acuzându-le astfel că încearcă să îşi impună dominaţia asupra altora, a declarat el într-un discurs ţinut în faţa ambasadorilor Ligii Arabe la Cairo.
„Ei spun că toată lumea trebuie să susţină o ordine mondială bazată pe reguli, iar regulile sunt scrise în funcţie de situaţia specifică pe care Occidentul doreşte să o rezolve în favoarea sa”.
Cu puțin timp în urmă, Lavrov a purtat discuţii cu omologul său egiptean, Sameh Shoukry. Rusia furnizează Egiptului grâu și arme, iar după discuţiile cu Shoukry, Lavrov a transmis că Occidentul prelungeşte conflictul, chiar dacă a înţeles „care şi al cui va fi sfârşitul”, declarațiile fiind făcute în cadrul unei conferinţe de presă comune.
De asemenea, Lavrov va continua să viziteze trei naţiuni din Africa pentru a primi sprijin pe fondul furiei create din cauza războiului.
Următoarea licitație a companiei egiptene de stat pentru achiziții de alimente (GASC) va avea loc pe 19 iulie, fără participarea grâului rusesc și a celui european, spun experții pieței cerealelor pe canalele lor de Telegram, potrivit Stiripesurse.ro.
Organizatorii licitației așteaptă participarea grâului din SUA, Canada, Australia, Argentina, Brazilia pe baza C&F cu plata în 180 de zile. Livrările de cereale sunt programate pentru perioadele 16-30 septembrie, 1-15 octombrie, 16-31 octombrie, respectiv 1-15 noiembrie. Cu toate acestea, cerealele provenite din Rusia și UE nu sunt admise la licitație.
Se pare că în ultimii ani cea mai mare cantitate de grâu românesc a fost exportată, în Egipt, dar și în țări ca Siria, Iordania, Liban, Iran, Turcia sau Vietnam.
„Această licitație este foarte asemănătoare cu un experiment. Cel mai mare cumpărător de cereale a decis să testeze canalele alternative de aprovizionare, atât în ceea ce privește volumele de aprovizionare, cât și prețurile”, a declarat Eduard Zernin, președintele consiliului de administrație al Uniunii exportatorilor de cereale, pentru Interfax.