O nouă spaimă a cuprins turiștii care merg în vacanță la mare, după recentele atacuri ale rechinilor. Oamenii se tem acum de ariciul de mare, o specie care trăieşte pe fundul mărilor şi oceanelor, inclusiv în Marea Neagră.
Specialiștii avertizează că cei care au fost înțepați de ariciul de mare nu trebuie să înlăture singuri spinii care s-au înfipt în piele.
Sunt aproape 1.000 de specii de arici de mare în lume, iar ei se găsesc pe fundul mărilor și oceanelor, potrivit wikipedia.org.
Simptomele unei înțepături de arici de mare
Spinii aricilor de mare sunt foarte duri, motiv pentru care sunt și dificili de îndepărtat, dacă intră în piele.
Cu toate acestea, extracția promptă poate ajuta la prevenirea altor vătămări, iar leziunea produsă trebuie evaluată rapid, pentru că există riscul de infecții severe.
Reacțiile alergice la înțepătura de arici de mare sunt cele care pot pune viața în pericol, motiv pentru care este obligatorie vizita la medic.
Primul ajutor în cazul înțepăturilor de arici de mare constă în îndepărtarea promptă a spinilor lor, potrivit sfatulmedicului.ro.
Această operațiune nu se face cu penseta, deoarece spinii se pot rupe și pot migra în mai multe zone ale pielii, provocând efecte secundare neplăcute.
Dacă vârful a rămas blocat în straturile mai profunde ale pielii, se recomandă înmuierea zonei afectate în oțet, întrucât acesta poate ajuta la dizolvarea spinului.
Spinul este complet eliminat când nu se mai observă puncte negre sau gri la suprafața pielii. Dacă prima înmuiere în oțet nu este eficientă, se continuă aplicarea unor comprese cu oțet timp de mai multe ore pe zi, până ce spinii dispar complet.