Efortul de război al Rusiei se epuizează, estimează șeful spionajului britanic. Richard Moore (MI6): Capacitatea Moscovei de a spiona în Europa s-a redus la jumătate

Efortul de război al Rusiei se epuizează, estimează șeful spionajului britanic. Richard Moore (MI6): Capacitatea Moscovei de a spiona în Europa s-a redus la jumătate
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Stefan Rousseau

Șeful serviciului britanic de informații externe (MI6) consideră că invazia Rusiei în Ucraina rămâne fără tempo și că abilitatea Moscovei de a spiona în Europa s-a redus „la jumătate” după expulzarea a peste 400 de ofițeri de informații ruși din orașele europene și după arestarea unor spioni care se dădeau drept civili.

Efortul de război al Rusiei se epuizează, estimează șeful spionajului britanic, Richard Moore

Șeful MI6, Richard Moore, a declarat într-un interviu pentru CNN, la Aspen Security Forum, că de la începutul invaziei lansate de Rusia în Ucraina în 24 de februarie țările europene au expulzat „peste 400 de ofițeri de informații care operau sub acoperire diplomatică”.

„Și considerăm, în Marea Britanie, că asta probabil le-a redus la jumătate capacitate de a-și face activitățile de spionaj în Europa”, estimează Moore. Potrivit oficialului britanic, în ultimele luni au fost expuși sau arestați mai mulți „ilegali”, sau spioni ruși care operează sub o acoperire profundă și care se dau drept civili obișnuiți

Totodată, șeful spionajului britanic crede că Rusia ar putea fi pe punctul „de a rămâne fără energie” în Ucraina.

„Vor fi nevoiți să facă pauză într-un fel sau altul, iar asta le va oferi ucrainenilor oportunități să lovească înapoi”, a adăugat Richard Moore.

„Moralul lor (al ucrainenilor) încă este la un nivel înalt. Încep să primească tot mai multe cantități de armament bun”, a continuat el.

Rusia, prin contrast, a eșuat în obiectivele sale inițiale de a cuceri Kievul și de a răsturna guvernul de acolo și, în linii mari, folosește „carne de tun” pentru ofensivele sale din estul Ucrainei, susține șeful MI6.

Întrebat dacă războiul din Ucraina a făcut din Rusia „un mediu bogat ca ținte” pentru Regatul Unit și aliații săi în ceea ce privește recrutarea unor eventuali colaboratori, Moore s-a rezumat la a spune că „este speranța noastră” că rușii din serviciile diplomatice și de informații „vor reflecta asupra a ceea ce văd în Ucraina” și vor decide „să riposteze împotriva sistemului”, cum au făcut mulți dintre ei în timpul Primăverii de la Praga din 1968.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`