Sorin Cîmpeanu respinge acuzațiile că se încearcă salvarea plagiatorilor: „Proiectul Legii învățământului superior se află în dezbatere publică și trebuie doar citit, cu bună-credință, dacă se poate, și cu puțină știință” (VIDEO)

Sorin Cîmpeanu respinge acuzațiile că se încearcă salvarea plagiatorilor: „Proiectul Legii învățământului superior se află în dezbatere publică și trebuie doar citit, cu bună-credință, dacă se poate, și cu puțină știință” (VIDEO)
Foto: Facebook/Sorin Mihai Cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu (PNL), ministrul Educației, a negat categoric informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora prin noua Lege a învățământului superior s-ar încerca desființarea CNATDCU, deci implicit și salvarea tuturor plagiatorilor, includiv a premierului Nicoale Ciucă, acuzat că și-a plagiat teza de doctorat.

Cîmpeanu a vorbit, pentru B1 TV, despre o Comisie Națională de Etică a Titlurilor Universitare care trebuie să verifice existența plagiatului. Dacă acesta se confirmă, Ministerul Educației va fi obligat să formuleze acțiunei în instanță pentru anularea ordinului prin care s-a acordat titlul de doctor respectiv.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Cîmpeanu, reacție la acuzațiile privind verificarea plagiatelor

Întrebat dacă se desființează sau nu CNATDCU, Cîmpeanu a răspuns: „nicidecum, ci dimpotrivă! Organizarea penrru profesionalizare nu e o desființare. Plagiatul se sancționează cu retragerea titlului de doctor. Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare trebuie să verifice existența plagiatului în orice lucrare de doctorat. Mai mult, proiectul legii, care se află în dezbatere publică și trebuie doar citit, cu bună-credință dacă se poate și cu puțină știință, precizează că, după constatarea plagiatului de către Comisie, Ministerul Educației va avea obligația să formuleze acțiunei în instanță pentru anularea ordinului prin care s-a acordat titlul de doctor”.

„Prevederile noii Legi a învățământului suprrior, dacă aceasta va fi adoptată, spune clar la dispozitii tranzitorii, că se va aplica pe viitor, seszările în curs, urmând a fi soluționate de CNATDCU potrivit normelor aplicate la data formulării respectivelor sesizări.

Comisia e definită în lege e o instanță de apel supremă la nivel academic, care trebuie să trateze orice sesizare primită din orcie sursă, mai ales din partea celor care se plâng de deciziile comisiilor de etică din uniuversități. Deci va fi o instanță puternic profesionalizată, puternic specializată, mult mai specializată ca acum”, a mai declarat Cîmpeanu.

Ministrul a mai spus că acum, într-o singură sesiunem CNATDCU validează sute de teze de doctorat, cu sute de pagini, în zeci de domenii diferite.

Despre acuzațiile din spațiul public, acesta a afirmat: „Suntem exact ca în povestea cu bicicleta. Nu era o bicicletă, era o mașină, nu era galbenă și nu i s-a luat, ci i s-a dat”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`