La nivel național au fost depistate în ultimele 24 de ore 7.658 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, arată datele transmise marți de Ministerul Sănătății.
Este vorba despre un record negativ în ultimele patru luni și jumătate, în condițiile în care România nu mai înregistrase atât de multe cazuri în 24 de ore de la începutul lunii martie, când erau raportate peste 8.000 de îmbolnăviri nou confirmate.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 7.658 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, cu 4.370 mai multe față de ziua anterioară. 1.551 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 205 persoane au fost reconfirmate pozitiv.
În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 2.204 cu 72 mai multe față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 136 persoane, cu 21 mai multe față de ziua anterioară. Dintre cei 136 pacienți internați la ATI, 114 sunt nevaccinați.
Din totalul pacienților internați, 375 sunt minori, 374 fiind internați în secții, cu 14 mai puțin față de ziua anterioară și 1 la ATI, cu 2 mai puțin față de ziua anterioară.
Până astăzi, 65.824 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.
Între 18 iulie, ora 10, și 19 iulie, aceeași oră, au fost raportate de către INSP 9 decese (opt barbați și o femeie), fără decese raportate anterior intervalului de referință.
Dintre cele nouă decese, unul a fost înregistrat la categoria de vârstă 50-59 de ani, două la categoria de vârstă 60-69 de ani, patru la de vârstă 70-79 de ani, respectiv două la categoria de vârstă peste 80 de ani.
Un număr deopt dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate comorbidități.
Din totalul de nouă pacienți decedați, patru au fost nevaccinați și cinci vaccinați.
În ultimele 24 de ore au fost efectuate 5.796 teste RT-PCR ( 3.534 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.262 la cerere) și 22.304 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 13.258.629 teste RT-PCR și 10.518.985 teste rapide antigenice.
Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a vorbit marți pe B1 TV despre situația din noul val pandemic și despre simptomele asociate noilor variante virale.
„Variantele de după Omicron, cele pe care le avem în prezent, s-au schimbat și mai mult în simptomatologie. Durerea de gât nu mai este atât de frecventă, însă febra, durerea de cap, durerile musculare se pare că sunt simptome mai asociate acestor noi variante virale. Ceea ce în schimb am pierdut, am pierdut acele simptome asociate gustului și mirosului. Astăzi, variantele circulante nu mai produc decât în cazuri extrem de rare pierderea gustului sau a mirosului”, a declarat medicul, la Știrile B1 TV prezentate de Andreea Moraru.
„Surprinzător este că deja în acest nou val avem o creștere a prezentărilor în spitale. Sunt foarte mulți oameni deja pozitivi care au nevoie de îngrijiri medicale în camerele de gardă ale spitalelor, ceea ce ne arată, chiar și aceste variante mai puțin severe derivate din Omicron pot să destabilizeze un pacient care are anumite boli cronice. În acest moment, recomandarea este ca persoanele de peste 60 de ani, cu boli cronice, să fie extrem de prudente în a evita îmbolnăvirea chiar și cu variantele actuale”, a mai spus el.