O parte dintre comandanții ruși trimiși de Vladimir Putin în Ucraina au folosit hărți din 1969. Frontiera de stat între Rusia şi Ucraina era trasată cu pixul.
Asta ar putea fi una dintre explicațiile pentru atacul din ajun de Paște care a lovit o clădire rezidențială din orașul-port Odesa. Rușii au pretins că au țintit un aeroport militar. Într-adevăr, acolo chiar s-a aflat un astfel de aeroport, dar în anii ’70, în perioada sovietică.
Între timp, pe locul fostului aerodrom s-a organizat un târg, apoi a fost construită o zonă rezidenţială.
În atacul cu rachete au murit un bebeluş de trei luni, mama şi bunica sa.
„Anchetatori ai SBU au stabilit că o parte dintre comandanţii armatei ruse, care a invadat teritoriul nostru la sfârşitul lunii februarie, s-au ghidat după hărţi topografice din 1969. Dovadă stau documente ale invadatorilor confiscate de SBU în zone care fuseseră ocupate temporar în regiunea Harkov de trupele invadatoare”, a transmis serviciul de presă al filialei Serviciului de Securitate al Ucrainei din regiunea Harkov, citat de Agerpres.
Hărţile au fost descoperite după anihilarea în regiunea Harkov, la sfârşitul lunii martie, a unei unităţi a Brigăzii 138-a de gardă motorizată a armatei ruse. Însemnate ca fiind „secret de stat”, ele au fost editate în 1969.
„Pe hărţile invadatorilor lipseşte complet zona rezidenţială Saltovka din nord-estul Harkovului, a cărei construcţie a început în anii 1970. De asemenea, lipseau rezervoarele de apă Travianskoe şi Muromskoe, construite, de asemenea, în anii ’70 ai secolului trecut. Frontiera de stat între Rusia şi Ucraina era în genere trasată cu un pix, întrucât pe hărţile lor aceasta nu exista”, a mai transmis SBU.