Mii de oameni evacuați din cauza incendiilor de vegetație din Europa și Africa de Nord

Mii de oameni evacuați din cauza incendiilor de vegetație din Europa și Africa de Nord
Foto simbol: Pixabay

Portugalia declară „stare de urgență”, în timp ce Franța, Spania și Maroc se luptă și ele cu incendiile, iar China este lovită de o caniculă record.

Pompierii luptă împotriva flăcărilor în timp ce mii de oameni sunt evacuați din casele lor

Mii de oameni din Portugalia, Spania, Franța și Maroc au fost evacuați din casele lor în timp ce pompierii se luptă cu incendiile de vegetație provocate de valul de căldură din această săptămână, care a adus temperaturi extreme de peste 45C (113F) în unele părți ale Europei și Africii de Nord.

O persoană a murit și cel puțin 135 de persoane au suferit răni minore de la începutul incendiilor de vegetație din Portugalia, săptămâna trecută.

O „stare de urgență” este în vigoare de duminică, iar aproximativ 800 de persoane au fost evacuate din casele lor, potrivit Autorității de protecție civilă a țării.

Până joi, Portugalia a înregistrat 28 de incendii active, cu peste 2.000 de pompieri pe teren.
Institutul portughez pentru Mare și Atmosferă (IPMA) a declarat că 13 regiuni au atins miercuri temperaturi fără precedent, o temperatură de 46,3C fiind înregistrată în orașul Lousã din centrul țării.

„Nu este o situație foarte normală și este gravă din toate punctele de vedere”, a declarat pentru presa portugheză meteorologul Patrícia Gomes, de la IPMA.

Incendiile de vegetație are loc la cinci ani după incendiul devastator din municipalitatea centrală Pedrógão Grande, care s-a soldat cu 66 de persoane decedate, sute de răniți și care a devastat 30.000 de hectare de pădure.

În timpul unei vizite la pompierii răniți la Lisabona, joi, președintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, a insistat asupra faptului că în ultimii ani s-au înregistrat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește prevenirea incendiilor.

Sute de evacuați și în Franța după ce incendiile au scăpat de sub control

Alte sute de persoane au fost evacuate din casele lor în sud-vestul Franței, în timp ce incendiile de vegetație au scăpat de sub control vineri.

Începând de marți, peste 1.000 de pompieri, sprijiniți de nouă avioane de bombardament cu apă, au luptat împotriva a două incendii alimentate de căldura toridă, de condițiile de incendiu și de vânturile puternice.

Foto: Captură video

Recordurile de temperatură au fost depășite în multe părți ale Spaniei, mercurul atingând joi, pentru prima dată, 44,1C în orașul Ourense, din nord-vestul țării. Temperaturile în unele părți din Extremadura, unde pompierii se luptă cu un incendiu de vegetație care a mistuit peste 4.000 de hectare de teren, au atins joi 45C.

Cayetano Torres, un purtător de cuvânt al biroului spaniol de meteorologie, Aemet, a declarat că, deși se așteaptă ca valul de căldură – al doilea din Spania de până acum din timpul verii – să se încheie luni, s-ar putea să nu fie ultimul din acest an.

El a precizat că au existat două valuri de căldură în 2021, trei în 2020 și 2019, unul în 2018, cinci în 2017 și patru în 2016.

Încălzirea globală schimbă geografia

„Nu putem trage o concluzie convingătoare, dar o analiză climatologică a tendințelor de temperatură arată că temperaturile ridicate din timpul verii încep mai devreme și devin mai intense”, a spus Torres. „Există, de asemenea, o ușoară tendință spre valuri de căldură de durată mai lungă”.

El a mai spus că temperaturile în creștere provocate de încălzirea globală provoacă deja schimbări ale vremii și modifică geografia unor părți din Spania.

„Știm că ceva se schimbă: graficele de temperatură arată că fiecare an este mai cald decât cel precedent”, a spus el. „Aceasta este o tendință clară și produce deșertificare. Se poate spune că Almería este o extensie a deșertului Sahara, iar acesta avansează de-a lungul sud-estului.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`