Beneficiile cititului

Beneficiile cititului

Cititul oferă divertisment și plăcere. La fel ca și sportul, de exemplu, cititul oferă plăcere, ne ajută să uităm de problemele cotidiene și ne distrage atenția de la stres.

  1. Cititul ajută la dezvoltarea memoriei și a abilităților cognitive

Pentru a înțelege o carte, trebuie să reținem multe informații.

În plus, în funcție de tipul de carte pe care o citim, este posibil să trebuiască să decidem asupra fețelor, locurilor și a dispunerii elementelor. Îți imaginezi elementele din carte și îți stimulezi mintea și imaginația. Pe măsură ce creierul este stimulat, se previne pierderea capacității acestuia. Creierul este un mușchi care are nevoie de antrenament pentru a funcționa cât mai bine. Dezvoltarea memoriei și a abilităților cognitive este unul dintre cele mai valoroase beneficii ale lecturii.

  1. Cititul îmbunătățește concentrarea și atenția

În loc să vă concentrați atenția pe o mulțime de lucruri în același timp (rețele sociale, mesaje text, discuții cu colegii, trimiterea de e-mailuri diferite…), cititul vă obligă să vă concentrați doar pe conținutul pe care îl citiți. Lumea din jur va dispărea și vă cufundați în lectură. În viața de zi cu zi, acest lucru vă ajută să vă concentrați asupra unei singure sarcini la un moment dat, ceea ce vă crește productivitatea.

  1. Lectura vă îmbunătățește exprimarea orală și scrisă

Cititul este cel mai bun mod de a obține un vocabular vast pe care îl puteți folosi în viața de zi cu zi. Acest lucru are un avantaj incontestabil în relațiile profesionale și personale. Câștigați încredere și vă ajută să vă afirmați în viața de zi cu zi. Multe dintre beneficiile cititului vor avea un impact asupra interiorului personal. Ușurința dvs. de exprimare ia formă în interior și se simte în exterior. Veți fi mai convingător și mai carismatic, cu o exprimare fluentă.

  1. Cititul vă sporește cunoștințele

Citind carti înmagazinați informații noi. Și cu cât vă dezvoltați mai mult vocabularul pe diferite subiecte, cu atât este mai probabil să vi se deschidă noi uși. Cunoștințele dumneavoastră sunt o forță necuantificabilă. Indiferent de ceea ce vi se poate întâmpla, cunoștințele dumneavoastră vă vor permite să faceți față provocărilor.

  1. Lectura dezvoltă abilitățile de analiză și gândire critică

Citind, analizați informațiile pe care le primiți și înțelegeți diferite tipuri de discursuri și argumente. Lectura stimulează gândirea critică și analitică. Fiecare pagină pe care o întoarceți întărește țesătura de cunoștințe din mintea dvs și, în cele din urmă, vă ajută să înțelegi mai bine lumea din jurul dvs. Vă ajută în viața de zi cu zi să fiți mai încrezători și mai clar în opiniile dumneavoastră și să abordați cu mai mult calm problemele cu care vă confruntați.

  1. Cititul reduce stresul și anxietatea

Atunci când citiți, nu vă mai gândiți la problemele dvs cotidiene, sunteți transportat în altă parte, ceea ce reduce anxietatea. Mintea dvs este mai calmă. Tensiunile acumulate dispar și sunteți într-o dispoziție mai bună.

  1. Cititul îmbunătățește calitatea somnului

Dacă aveți probleme în a adormi, cititul vă poate ajuta. Cititul înainte de culcare vă calmează mintea și facilitează adormirea. În acest caz, se recomandă hârtia sau un cititor digital a cărui luminozitate nu este agresivă pentru ochi, mai ales daca detineti cateva carti dintr-o librarie online. Ecranele sunt dăunătoare pentru somn și obosesc mai mult decât liniștesc.

  1. Lectura vă ajută în dezvoltarea personală

Cititul este una dintre cele mai bune modalități de a acumula cunoștințe și de a vă motiva. Lectura vă va oferi o mulțime de teorie, ceea ce este excelent pentru a vă extinde mintea și pentru a privi noi oportunități și experiențe. Cu toate acestea, dacă cititul merge cu dvs, depinde de dvs să acționați. Trebuie să puneți în practică ceea ce învățați din cărțile pe care le citiți.

Ajutați copiii să iubească lectura

Dați-le copiilor posibilitatea de a alege. Unul dintre motivele pentru care elevilor și copiilor nu le place să citească este faptul că li se pare că este ceva obligatoriu și niciodată o alegere. Dacă le oferiți o gamă de materiale de lectură care să țină cont de interesele lor, este mai probabil să le placă să citească.

De asemenea, ar putea fi util să le oferiți posibilitatea de a alege cum să citească. De exemplu, unii elevi consideră că perioadele de lectură în clasă sunt utile, în timp ce alții preferă să citească în camera lor de acasă pentru a se putea concentra.

Alegerea unui material de lectură îi poate ajuta pe tinerii cititori să înțeleagă că cititul nu este întotdeauna o activitate aridă și plictisitoare. Pe lângă clasici, oferiți-le și alte opțiuni, cum ar fi reviste sau benzi desenate.

Creați un mediu care să faciliteze lectura. Dacă nu aveți multe cărți sau materiale de lectură acasă, va fi mult mai greu pentru copilul dumneavoastră să vadă lectura ca pe o activitate plăcută în timpul liber. Păstrați în casă cărți amuzante și interesante.

Dați un exemplu, citind și dvs. Dacă copilul dumneavoastră vede că vă place să citiți, va fi mai probabil să încerce să citească și el.

Încercați să citiți în familie. Crearea unei asocieri pozitive între lectură și petrecerea timpului liber în familie poate contribui la eliberarea tinerilor cititori de presiunea lecturii „competitive”.

Creați un spațiu pentru lectură acasă. Nu ar trebui să existe alte surse de distragere a atenției și ar trebui să fie un loc plăcut în care copilul se poate bucura de lectură.

Folosiți cărțile ca recompensă. Oferiți-vă să vă duceți copilul la librărie pentru a alege câteva cărți pentru a-l recompensa pentru curățenie sau pentru că a luat note bune la școală. Ajutați-vă copilul să vadă în lectură o sursă de plăcere și de recompensă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:11 - Alertă în capitala Spaniei, după ce un obiect a fost detonat în apropiere de Biroul Regional al Parchetului European
12:07 - Elena Lasconi: Îi cer premierului Marcel Ciolacu să explice public ce a făcut în legătură cu George Simion după informările din R. Moldova și Ucraina. Cu o mână ne îndatorează pe toți și cu cealaltă strânge voturi pentru Simion (VIDEO)
11:56 - Un român și-a ucis iubita, apoi a zidit-o într-un apartament din Stuttgart, în Germania
11:50 - Lucian Romașcanu: Hrebenciuc n-are niciun fel de calitate oficială în PSD / Vom maximiza votul posibil către Marcel Ciolacu pentru a maximiza votul posibil pentru PSD la parlamentare. Restul sunt speculații (VIDEO)
11:35 - Un polițist în vârstă de 23 de ani și-a pierdut viața după ce a căzut în gol de la etaj. Tragedia s-a petrecut într-un bloc din Sectorul 3
11:34 - Mircea Abrudean: ” PSD își dorește un candidat mai slab în turul doi. Evident că nu și-l dorește pe Nicolae Ciucă” (VIDEO)
11:22 - Gigi Becali, întrebat pe cine ar susține într-o finală Ciolacu – Ciucă: Îți dau și eu un răspuns cum a dat Rareș Bogdan, niciodată PSD, dar Simion intră în turul 2! (VIDEO)
11:05 - Ron Ely, actorul din Tarzan, a murit la 82 de ani. A avut o viață desprinsă din filme, cu oase rupte la filmări și o soție ucisă chiar de copilul lor
10:52 - Emilia Şercan, ameninţată cu moartea în legătură cu dezvăluirile despre teza de doctorat a lui Mircea Geoană
10:41 - Elena Lasconi: Propunerea mea de premier este Ilie Bolojan / Nu aș guverna niciodată cu extremiștii și pro-rușii