Ambasadoarea SUA la NATO: Circa 3.000 de militari americani sunt acum în România

Ambasadoarea SUA la NATO: Circa 3.000 de militari americani sunt acum în România
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În România se află aproape 3.000 de militari americani, a declarat marți Julianne Smith, ambasadoarea SUA la NATO, care a subliniat că președintele Joe Biden intenționează să trimită în România noi trupe – o brigadă gata de luptă, cu militari veniți prin rotație.

Trupele americane aflate în România

Potrivit g4media.ro, ambasadoarea Julianne Smith a spus referitor la evoluția situației din Ucraina că  ”marea întrebare este dacă Putin, în ciuda faptului că îi lipsește capacitatea militară, va decide să atace Kievul din nou. E o întrebare deschisă. Mulți am vrea să înțelegem planul lui Putin”.

Oficialul american a mai declarat că ”România a stabilit un nou standard pentru aliații NATO după ce a anunțat că va crește la 2.5% din PIB bugetul pentru apărare”.

Bogdan Aurescu, mesaj de mulțumire pentru aliați

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a primit-o luni pe ambasadoarea Julianne Smith, reprezentantul permanent al SUA la NATO, prilej cu care a subliniat, în contextul provocărilor fără precedent pentru securitatea euroatlantică, necesitatea unei coordonări strânse politice şi de apărare între Washington şi statele de pe Flancul estic, inclusiv România, în vederea consolidării solidarităţii şi răspunsului comun la agresiunea Rusiei, cu impact la nivel regional, euroatlantic şi global, informează un comunicat MAE.

Şeful diplomaţiei române a reiterat aprecierea pentru anunţul de la Summitul NATO de la Madrid al preşedintelui american Joe Biden privind creşterea, în continuare, a prezenţei militare a SUA în România şi a accentuat importanţa sprijinului Statelor Unite, alături de alţi aliaţi care au luat decizii similare, care echilibrează postura de descurajare şi apărare pe Flancul estic, potrivit Agerpres.ro.

El a mulţumit pentru rolul important pe care Delegaţia SUA la NATO l-a avut în acest sens, pentru solidaritatea „constantă” arătată faţă de ţara noastră şi a încurajat o cooperare cât mai apropiată cu România şi pe viitor, având în vedere poziţionarea geostrategică a ţării noastre.

Bogdan Aurescu a atras atenţia, la întâlnirea care a avut loc la sediul MAE, că agresiunea rusă în Ucraina a dovedit „fără echivoc” că forţa NATO este generată de unitate şi solidaritate, precum şi de reacţii coordonate, care trebuie menţinute şi consolidate pe viitor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`