Criză de recenzori în peste 20 de judeţe. E nevoie de peste 1.300 de oameni

Criză de recenzori în peste 20 de judeţe. E nevoie de peste 1.300 de oameni
Harta puncte de recenzare, sursă foto: captură INS

Avem deficit de peste 1.300 de recenzori în ţară cu şase zile înainte de încheierea perioadei în care populaţia poate primi vizita recenzorului ca să răspundă la chestionarul de recensământ.

Se muncește mult, se plătește puțin

În mai multe localităţi din peste 20 de judeţe din ţară nu au ajuns deloc recenzorii fie pentru că au demisionat din cauza volumului mare de muncă şi a remuneraţiei modeste, fie din cauza dificultăţii completării chestionarului de recensământ, arată informaţiile obţinute de Economica.net din zonele afectate.

În acest context, Comisia Centrală pentru Recensământ a decis, ca soluţie de avarie, înfiinţarea unor puncte fixe de recenzare în localităţile în care ne confruntăm cu deficit de recenzori.

Între 31 mai şi 17 iulie are loc colectarea în teren, prin interviu realizat de recenzor, a datelor de la populaţie privind clădirile și locuințele, pentru care nu s-a realizat autorecenzarea online sau pentru care autorecenzarea online a eşuat.

Autorecenzarea a eşuat fie din cauza completării greşite a chestionarului de recensământ, fie din cauza răspunsurilor incomplete la întrebările din chestionar.

Recenzor, sursă foto: captură YT

Deficit de recenzori în peste 20 de judeţe

Cea mai mare criză de recenzori se înregistrează în Bucureşti, unde avem deficit de peste 900 de oameni, în Timiş, unde lipsesc peste 80 de recenzori, Ilfov, unde avem nevoie de 60 de recenzori, Braşov şi Cluj, reiese din datele INS.

Avem, de asemenea, deficit de recenzori în Sibiu, Constanţa, Mureş, Maramureş, Dolj, Arad, Harghita, Hunedoara, Tulcea, Vaslui, arată datele INS.

Cum s-a ajuns la această criză

Pe de o parte, dificultatea completării chestionarului de recensământ a descurajat o parte dintre oamenii care au vrut să lucreze ca recenzori, reiese din informaţiile primite de Economica.net din unele judeţe care se confruntă cu această criză de personal.

Pe de altă parte, unii dintre ei au demisionat din cauza volumului mare de muncă şi a remuneraţiei demotivante.

Plata recenzorilor se va face în funcție de numărul de chestionare completate faţă către faţă. Recenzorii sunt plătiţi cu 7 lei per chestionar completat care vizează secțiunea pentru recenzarea persoanei şi cu 3,5 lei per chestionar completat pentru secțiunea pentru recenzarea locuinţei, inclusiv secțiunea pentru recenzarea spațiului colectiv de locuit.

Pentru oraşele şi comunele izolate sau dispersate teritorial, pentru care distanțele parcurse sunt mai mari și timpul necesar recenzării întregului sector de recensământ crește, recenzorii sunt plătiţi cu 9 lei per chestionar pentru secțiunea pentru recenzarea persoanei şi cu 5 lei pentru secțiunea dedicată recenzării locuinţei, inclusiv secțiunea pentru recenzarea spațiului colectiv de locuit, spun datele INS.

Soluţia de avarie găsită de Comisia Centrală pentru Recensământ: oamenii care nu au fost încă vizitaţi de recenzor se pot autorecenza în cadrul primăriilor, dar şi la alte locaţii nominalizate de INS în această hartă.

INS a publicat recent harta locaţiilor din ţară în care puteţi merge ca să răspundeţi la chestionarul de recensământ, îndrumat de un recenzor.


Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Harta interactivă realizată de INS poate fi consultată aici.

În fiecare dintre locaţiile nominalizate de INS în harta interactivă va fi disponibil cel puţin un recenzor, 10 ore pe zi, inclusiv sâmbăta şi duminica. Recenzorii aflaţi la aceste locaţii vor ajuta oamenii să răspundă corect la chestionarul de recensământ, reiese din Hotărârea nr. 11 a Comisiei Centrale pentru Recensământ, consultată de Economica.net.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
11:32 - Traian Băsescu a mers să voteze pentru prezidențiale: „Sunt convins că românii vor ieși la vot și vor alege bine” / „Să știți că nu mă duc în Congo, doar am amenințat” (VIDEO)
11:03 - Elena Lasconi: „Am votat cu încrederea că, astăzi, nimeni nu o să-și facă bagajul să plece în altă țară. Iubesc țara asta și continui să lupt pentru ea” (VIDEO)
10:52 - Un tânăr din Vâlcea a fost amendat și a rămas fără certificatul de înmatriculare al mașinii după ce și-a decorat autoturismul cu luminițe LED
10:45 - Un polițist de frontieră s-a împușcat în cap. Urma să efectueze paza la o secție de votare din Giurgiu
10:28 - Alegeri prezidențiale. Județele cu prezența cea mai mare la vot. Cine se află pe ultimele locuri
10:15 - Atac armat lângă ambasada Israelului din Amman: Trei polițiști răniți și atacator împușcat mortal
10:02 - Nicușor Dan: Pentru prezidențiale, am votat pentru democrație și pentru o direcție occidentală a României, iar la referendumul local, pentru ca Bucureștiul să devină un oraș ordonat, guvernabil, administrabil (VIDEO)
09:44 - Drone neidentificate observate deasupra a trei baze aeriene din Marea Britanie: „Continuăm să ne monitorizăm spaţiul aerian”
09:36 - Reprezentanții MAI au transmis primele date din România, după deschiderea urnelor: „Efectivele MAI au întocmit 3 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni”. Principalele fapte interzise în ziua votului
09:21 - Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent și pentru o Românie a cărui președinte să muncească pentru țară și pentru poporul său” (VIDEO)