Minele marine: pericolul mortal care pândește în apele Ucrainei dar se poate răspândi din cauza furtunilor

Minele marine: pericolul mortal care pândește în apele Ucrainei dar se poate răspândi din cauza furtunilor
sursă foto: captură YT

În data de 11 iunie, un bărbat în vârstă de 50 de ani a intrat în apele liniștite de pe o plajă din orașul ucrainean Odesa. La fiecare sfârșit de săptămână, în timpul verii, acesta făcea o baie în marea puțin adâncă și căuta melci de mare, o delicatesă locală. Însă, de această dată o mină a explodat, omorându-l pe loc, în timp ce familia sa privea îngrozită.

Experții spun că deminarea Mării Negre va dura ani de zile

Marea Neagră este plină de sute de mine aruncate de ambele părți în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, reprezentând o amenințare serioasă pentru oameni și pentru redeschiderea rutelor de transport al cerealelor, oprite de blocada maritimă a Moscovei, arată The Guardian.

„Este cu adevărat o problemă imensă”, a declarat Vladlen Tobak, un fost instructor de scufundări al marinei ucrainene și fondator al unei școli de scufundări în Odesa.

„Aceste mine sunt acolo împreună cu alte dispozitive neexplodate din al doilea război mondial, pe care continuăm să le găsim. Principala preocupare este că nu știm câte mine au fost aruncate în timpul blocadei navale. Va fi nevoie de mult timp pentru a curăța apele de aceste dispozitive.”

Nu se știe exact numărul minelor din Marea Neagră dar este de ordinul sutelor

Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc de aruncarea de mine în Marea Neagră. Amploarea operațiunilor de minare rămâne necunoscută, dar Serghei Bratchuk, un purtător de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa, spune că între 400 și 600 de mine au fost aruncate în zona maritimă a Ucrainei de către Rusia.

În martie, Ministerul rus al Apărării și agenția de securitate de stat FSB au avertizat Rusia împotriva „minelor ucrainene plutitoare din largul coastei Odesa”, care ar fi plutit în derivă după o furtună. Potrivit Moscovei, armata rusă a cartografiat aproximativ 370 de mine marine ucrainene.

Minele marine, proiectate să explodeze atunci când o navă intră în contact cu ele, sunt ancorate de un cablu de oțel pentru a le menține sub apă. Cu toate acestea, ele se pot desprinde în timpul furtunilor și pot pluti în derivă pe distanțe lungi purtate de curenții marini.

Minele marine nu sunt interzise prin acorduri internaționale, spre deosebire de minele terestre. Cu toate acestea, dreptul umanitar internațional prescrie anumite reguli.

De exemplu, statele le pot amplasa în apele lor teritoriale pentru a-și apăra coastele de atacuri externe. Convenția de la Haga interzice utilizarea minelor în derivă în apele internaționale.

România, Bulgaria și Turcia încearcă să dezamorseze cât mai multe mine rătăcite

În iunie, Ucraina a recunoscut public că a „instalat mine navale în exercitarea dreptului nostru la autoapărare, așa cum este prevăzut la articolul 51 din Carta ONU”. În același timp, guvernul a interzis scăldatul pe coastă. Dar, cu temperaturi care ating 35C (95F), mulți oameni ignoră restricțiile și se adună la plajă.

Roman Kostenko, membru al parlamentului ucrainean și comandant al forțelor speciale ucrainene, a confirmat pentru The Guardian: „Am minat coasta și unele zone mai apropiate de coastă pentru a preveni o invazie rusă dinspre apă. Cu toate acestea, nu cunoaștem cu exactitate amploarea și amplasarea minelor rusești”.

Mină detonată în Marea Neagră / Foto: Captură TVR

Prezența minelor marine reprezintă, de asemenea, o amenințare serioasă pentru alte țări care se învecinează cu Marea Neagră. Oficialii bulgari i-au avertizat pe cetățenii care locuiesc în apropierea coastei să fie atenți la mine, iar România lucrează la dezamorsarea dispozitivelor găsite în apele sale, potrivit rapoartelor.

În ceea ce privește Turcia, cel puțin două mine par să fi ajuns în derivă pe coastă, împingând Ankara să discute problema cu Moscova și Kiev.

În ultimele săptămâni, cel puțin doi ucraineni au murit în explozii de mine marine. „Nu este vorba despre unda de șoc în sine”, a declarat Oleg Solokha, un fost scafandru militar ucrainean.

„Când explodează o mină, chiar dacă nu ești foarte aproape de ea, îți poți pierde cunoștința sau poți suferi de vertij. Îți pierzi orientarea spațială și mintea ta nu mai înțelege unde e sus și unde e jos. Este foarte periculos. Te poți îneca cu ușurință din această cauză.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)