Convenţia fiscală care prevenea dubla impozitare în Ungaria a fost revocată de SUA. Anunțul a fost făcut sâmbătă de ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, printr-o postare pe pagina de Facebook.
Ungaria este singura țară care se opune introducerii unui impozit pe profit minim de 15% la nivel mondial, o prioritate a administrației Biden.
În ultimii zece ani, Ungaria și-a redus cota impozitului pe profit de la 19% la doar 9%, iar o analiză a Departamentului de Trezorerie arată că tratatul aduce beneficii unilaterale Ungariei.
„Când a fost convenit tratatul, rata de impozitare a Ungariei era de 50%, iar acum este de 9%, mai puțin de jumătate din rata SUA”, au explicat economiștii americani, potrivit upexampaper.com
Szijjártó afirmă că principalul motiv pentru care acordul a fost rupt este faptul că Ungaria se opune introducerii unui impozit minim global şi creșterii impozitelor. Americanii încearcă să pună presiune pe Ungaria să își schimbe poziția, a transmis ministrul finanțatelor Mihaly Varga.
„Statele Unite au reziliat acordul de dublă impozitare pe care l-a semnat acum 43 de ani cu țara noastră. Motivul este clar: Ungaria rezistă introducerii unei taxe minime globale și creșterii impozitului aferente.