Eleva din Tulcea eliminată de la Bac din cauza telefonului mobil a câștigat în instanță. Cazul a ajuns la Constanța

Eleva din Tulcea eliminată de la Bac din cauza telefonului mobil a câștigat în instanță. Cazul a ajuns la Constanța

Adolescenta a dat în judecată Inspectoratul Școlar Județean Tulcea și Ministerul Educației după ce, la una dintre probele din cadrul BAC 2021, la finalul probei, din buzunarul de la spate al pantalonilor i-a căzut telefonul mobil, de care tânăra uitase, mobilul fiind închis.

Instanța tulceană i-a dat dreptate elevei

Instanța tulceană a dispus anularea procesului-verbal prin care a fost eliminată și i s-a interzis dreptul de a mai susține Bac-ul timp de doi ani și, totodată, a decis suspendarea acestuia până la finalizarea definitivă a procesului.

Tribunalul Tulcea a spus că „fără a mai discuta că persoanele sancționate sunt elevi aflați la primul lor mare test de maturitate, dar care trebuie, indiscutabil să suporte o sancțiune dacă se dovedește vinovăția acestora, să-și primească lecțiile în consecință, imposibilitatea de a susține examenul de bacalaureat pentru trei ani nu este proporțională cu fapta“.

Cazul a ajuns la Curtea de Apel Constanța după ce Inspectoratul Școlar Județean Tulcea a declarat recurs.

Inspectoratul Școlar Județean Tulcea nu acceptă decizia judecătorilor tulceni

În motivarea deciziei, judecătorii tulceni au stabilit, printre altele, că ordinul aplicat în procedura desfășurării examenului de Bacalaureat „califică direct deținerea telefonului mobil în sala de examen ca fiind tentativă de fraudă, sancțiunile aplicate fiind cele detaliate anterior, fără nicio altă verificare și nicio modalitate de individualizare a sancțiunilor“.

Au mai spus judecătorii că „în OMEN nr.(…) nu se prevede derularea unei proceduri de verificare a situației constatate în sensul de a se stabili dacă respectivul telefon a fost utilizat sau nu de către candidat ori dacă a fost o simplă omisiune a elevului care a uitat să-l lase în sala de bagaje, o situație explicabilă prin prisma emoțiilor și a tensiunilor asociate participării la un astfel de examen, extrem de important pentru oricare dintre elevi“.

„Or, reglementând în această manieră aplicarea sancțiunilor învederate, ordinul în discuție încalcă în primul rând două din drepturile fundamentale garantate prin Constituția României, respectiv prezumția de nevinovăție și dreptul la apărare“, a arătat Tribunalul Tulcea.

Cazul a ajuns acum pe rolul Curții de Apel Constanța, instanță care va avea ultimul cuvânt în legătură cu anularea procesului-verbal prin care tânăra a fost eliminată de la Bac.

În urmă cu trei ani, Tribunalul Alba i-a dat câştig de cauză unei alte eleve de la Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia care a fost eliminată în vară din bacalaureat pentru că a intrat cu telefonul în sala de examen.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:58 - Bărbat arestat după ce și-a bătut și și-a umilit soția și copiii. Pe fiica sa vitregă ar fi agresat-o chiar și sexual
17:49 - Alexandru Kocsis (FD): A înțeles cineva ceva din matematica lui Ciolacu? / Sincer, n-am crezut asta cu Hrebenciuc până am văzut bâlbâielile lui Ciolacu și starea asta de nervozitate (VIDEO)
17:49 - 64% dintre angajații Boeing aflați în grevă resping oferta de creștere a salariului cu 35%. Compania pierde 100 de milioane pe zi, din cauza grevei
17:47 - Primele imagini cu CRBL, după intervenția estetică pe care și-a făcut-o. Cum arată acum artistul: „Sper ca recuperarea să fie ușoară” (FOTO)
17:44 - Guvernul Italiei, criticat după ce i-a glorificat pe soldații dictatorului fascist Benito Mussolini
17:32 - Bogdan Matei (PSD): Dacă mă uit la structura lui, îmi doresc ca Simion să nu fie pus în discuții pentru turul 2 sau, Doamne ferește, să câștige un astfel de personaj alegerile prezidențiale în România (VIDEO)
17:18 - Un adolescent s-a sinucis după ce s-a îndrăgostit de un chatbot AI inspirat din Game of Thrones, spune mama lui. Își dădeau mesaje de dragoste și cu conținut sexual
17:09 - Turcia a lansat atacuri aeriene în Siria și Irak după atacul de la sediul companiei naționale aerospațiale turce de lângă Ankara
17:07 - Obiectele de bucătărie din plastic închis la culoare ar putea conține substanțe care să ne afecteze sănătatea. Cu ce le putem înlocui
17:06 - Silviu Coșa (PNL): Este o perioadă în care sondajelor nu trebuie să li se dea foarte multă credibilitate. Din păcate, devin un instrument de manipulare (VIDEO)