Reguli noi în școli: Măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal. A fost eliminată și posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor

Reguli noi în școli: Măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal. A fost eliminată și posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat miercuri că ordinul care aprobă noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ a fost semnat și transmis spre publicare în Monitorul Oficial, iar unul dintre elementele de noutate se referă la eliminarea oricăror dispoziții sau trimiteri care dau posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor. O altă prevedere stipulează că măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal.

Ministrul Educației, detalii despre noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ

Prevederile noului ROFUIP intră în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2022, se arată în comunicatul semnat de ministrul Sorin Cîmpeanu.

Față de actualul regulament, elementele de noutate din noul act normativ constă în:

  1. Compatibilizarea prevederilor ROFUIP cu structura anului școlar.
  2. Reglementarea utilizării catalogului electronic, pentru început, în unități-pilot.
  3. Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de către cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru. La fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ.
  4. Modul de încheiere a situațiilor școlare: la fiecare disciplină se încheie anual o singură medie, calculată ca medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului școlar.
  5. Includerea unor reglementări privind nivelul antepreșcolar (creșe).
  6. Compatibilizarea modului de organizare și funcționare a consiliilor de administrație din unitățile de învățământ preuniversitar cu legislația primară.
  7. Creșterea relevanței formării continue a personalului didactic prin definirea comisiei pentru mentorat didactic și formare în cariera didactică la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică, precizându-se atribuțiile specifice.
  8. Precizări privind realizarea transferurilor elevilor.
  9. Eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu.
  10. Eliminarea oricărei dispoziții/trimiteri care dă posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:21 - Tudose s-a întâlnit cu Hrebenciuc la un restaurant de lângă sediul PSD / Becali declarase că Hrebenciuc l-a rugat să-l ajute pe Simion să ajungă în finala prezidențială (VIDEO)
17:58 - Bărbat arestat după ce și-a bătut și și-a umilit soția și copiii. Pe fiica sa vitregă ar fi agresat-o chiar și sexual
17:49 - Alexandru Kocsis (FD): A înțeles cineva ceva din matematica lui Ciolacu? / Sincer, n-am crezut asta cu Hrebenciuc până am văzut bâlbâielile lui Ciolacu și starea asta de nervozitate (VIDEO)
17:49 - 64% dintre angajații Boeing aflați în grevă resping oferta de creștere a salariului cu 35%. Compania pierde 100 de milioane pe zi, din cauza grevei
17:47 - Primele imagini cu CRBL, după intervenția estetică pe care și-a făcut-o. Cum arată acum artistul: „Sper ca recuperarea să fie ușoară” (FOTO)
17:44 - Guvernul Italiei, criticat după ce i-a glorificat pe soldații dictatorului fascist Benito Mussolini
17:32 - Bogdan Matei (PSD): Dacă mă uit la structura lui, îmi doresc ca Simion să nu fie pus în discuții pentru turul 2 sau, Doamne ferește, să câștige un astfel de personaj alegerile prezidențiale în România (VIDEO)
17:18 - Un adolescent s-a sinucis după ce s-a îndrăgostit de un chatbot AI inspirat din Game of Thrones, spune mama lui. Își dădeau mesaje de dragoste și cu conținut sexual
17:11 - Tânăr de 26 de ani, ucis în parcarea unui mall din Constanța. Trei suspecți au fost prinși
17:09 - Turcia a lansat atacuri aeriene în Siria și Irak după atacul de la sediul companiei naționale aerospațiale turce de lângă Ankara