Turnul Eiffel este mâncat de rugină dar va fi doar revopsit pentru Jocurile Olimpice din 2024

Turnul Eiffel este mâncat de rugină dar va fi doar revopsit pentru Jocurile Olimpice din 2024
Foto: Pixabay

Turnul Eiffel este foarte ruginit și are nevoie de reparații capitale, dar va fi doar vopsit, înaintea Jocurilor Olimpice de la Paris din 2024, potrivit mai multor rapoarte de scurgere de informații citate de presa franceză.

Turnul Eiffel este vizitat anual de aproximativ șase milioane de oameni

Turnul din fier forjat cu o înălțime de 324 de metri, construit de Gustave Eiffel pentru expoziția universală din 1889, se numără printre cele mai vizitate situri turistice din lume, primind aproximativ șase milioane de vizitatori în fiecare an.

Însă rapoartele confidențiale transmise de experți revistei franceze Marianne sugerează că monumentul se află într-o stare proastă și este plin de rugină.
„Mâncat de rugină, Turnul Eiffel se prăbușește?” scrie Marianne pe prima pagină, cu o notă de dramatism.

Puțin probabil, dar experții susțin că turnul are nevoie de o reparație completă și că i se face doar o cosmetizare cât să arate bine cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2024 de la Paris.
„Dacă Gustave Eiffel l-ar vizita, ar face un atac de cord”, a declarat pentru Marianne un manager anonim al turnului.

Turnul este realizat din 7.300 de tone de fier forjat, iar inginerul Gustave Eiffel însuși a recomandat vopsirea regulată pentru a proteja structura metalică de rugină. În prezent, turnul este vopsit pentru a 20-a oară – o operațiune care costă 60 de milioane de euro în vederea pregătirii acestuia pentru Jocurile Olimpice din 2024.

Turnul Eiffel. Sursa foto: Pixabay

Aproximativ 30 la sută din turn ar fi trebuit să fie decapat și abia apoi vopsit

Dar întârzierile lucrărilor cauzate de pandemia de Covid indică faptul că doar 5 la sută din suprafață va fi tratată, potrivit Marianne.

Experții au declarat pentru revistă că acest lucru se rezumă la o reparație pur cosmetică și că turnul trebuia să fie complet decopertat până la metal, reparat și apoi vopsit. În caz contrar, ei au notat că rezultatul final va fi „lamentabil”.

Potrivit revistei, compania care supraveghează turnul, Sete, și care este deținută în mare parte de primărie, nu vrea să închidă turnul pentru o perioadă lungă de timp de teama pierderii veniturilor din turism.

Atunci când restricțiile Covid au forțat închiderea turnului pentru o mare parte din 2020, aceasta a pierdut 52 de milioane de euro.
Turnul Eiffel „nu a fost niciodată mai bine conservat”, a declarat conducerea sa pentru agenția franceză de știri AFP, adăugând că a efectuat teste săptămânale pentru a monitoriza structura.

Un raport din 2016 citat de revistă a constatat că 884 din cele 18.000 de piese erau defecte, inclusiv 68 care ar putea reprezenta un risc pentru durabilitatea structurii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`