Ucrainenii care au vârsta de încorporare în armată nu au voie să își părăsească localităţile de reşedinţă, a decis ministerul apărării de la Kiev, potrivit DPA.
Ordinul are la bază o lege din anul 1992 privind mobilizarea. Bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani au nevoie de permisiunea comisariatului lor militar local pentru a putea părăsi districtul unde sunt înregistraţi. Controale se desfăşoară în special la graniţele districtelor şi la limitele localităţilor.
După declanşarea războiului şi declararea legii marţiale în luna februarie, bărbaţii ucraineni cu vârste între 18 şi 60 de ani nu mai au dreptul să părăsească ţara. Cu toate acestea, gărzile de frontieră reţin cu regularitate bărbaţi care încearcă să treacă graniţa în Republica Moldova sau în statele UE vecine.
În acest timp, pe frontul din estul ţării, după ce au pierdut şi oraşul Lisiceansk din provincia Lugansk, trupele ucrainene încearcă să oprească înaintarea rusă către vest şi către două oraşe din provincia învecinată Doneţk, Sloviansk şi Kramatorsk.
Invazia rusă a curmat mii de vieți, însă a provocat și pagube materiale enorme. Războiul lansat de Vladimir Putin și Federația Rusă o costă deja 700 de miliarde de dolari pe Ucraina, arată o analiză a publicației Blick.
Ofensiva rusă a lăsat în urmă case bombardate, străzi distruse și pierderi masive de venituri, provocând pagube enorme statului invadat. Deși nu există date exacte în acest sens, Școala de Economie de la Kieva calculat valoarea daunelor pe baza informațiilor raportate și a propriilor investigații. La începutul lunii iunie, cercetătorii ucraineni estimau prejudiciul la circa 600 de miliarde dolari, cu pagube de 104 miliarde dolari la nivelul infrastructurii.
De atunci, numărul continuat să crească și este posibil să fi egalat între timp produsul intern brut al Elveției din 2021, de 742 miliarde dolari, notează Blick, care a realizat o analiză a daunelor minime.