100 de mii de români sunt diagnosticați anual cu cancer, iar jumătate dintre ei nu supraviețuiesc. În 2020, în țara noastră, s-au înregistrat 100 de mii de noi cazuri de pacienți cu cancer și peste 50 de mii de morți.
Salvarea ar putea veni din partea inovației și a tehnologiei, însă „este trist să vedem cum medicina de calitate, personalizată, terapiile inovatoare, digitalizarea sănătății își fac loc cu greu în sistemul de sănătate de la noi”, afirmă Violeta Astratinei, președintele asociației de pacienți Melanom România.
Țara noastră nu deține, în prezent, un Registru Național de Cancer, fapt care îngreunează analizele ce pot duce la optimizarea serviciilor oncologice.
Violeta Astratinei, președintele Asociației de pacienți Melanom România, atrage atenția că „Suntem, din păcate, țara în care cei fără bani mor cu zile, iar diferențe geografice și socio-economice în ceea ce privește accesul la asistența medicală întâlnim peste tot. În același timp, diferențele dintre săraci și bogați tind să devină mai mari. Unul din cinci români trăiesc în mizerie. În aceste condiții, oamenii nu vor ajunge la un medic nici să prevină, nici să beneficieze de un diagnostic timpuriu. Ne putem închipui de ce.”, arată Hotnews.