Bobby Păunescu: Uniunii Sovietice i-a fost frică să intre în România în `68. Toată țara era unită atunci. Ceaușescu a început foarte bine, a terminat-o foarte prost. Cerem desecretizarea arhivelor (VIDEO)

Bobby Păunescu: Uniunii Sovietice i-a fost frică să intre în România în `68. Toată țara era unită atunci. Ceaușescu a început foarte bine, a terminat-o foarte prost. Cerem desecretizarea arhivelor (VIDEO)
Foto: Facebook @ Bobby George Marius Păunescu

Bobby Păunescu, regizor și președinte ARMIS, a vorbit despre momentul istoric din 1968, când Nicolae Ceaușescu s-a delimitat de URSS și Pactul de la Varșovia și a condamnat invazia în Cehoslovacia. „Uniunii Sovietice i-a fost frică să intre în România”, a spus Păunescu, duminică seară, la Talk B1 cu Dan Gabor.

El a amintit cu această ocazie și de solicitarea făcută pentru desecretizarea arhivelor din anii `50 și până în prezent.

Bobby Păunescu, despre momentul 1968 și atitudinea României și a lui Nicolae Ceaușescu față de invazia în Cehoslovacia

„Nu eram născut în `68, m-am născut mult mai târziu, dar, sigur, vorbim de `68, vorbim de invazia Pactului de la Varșovia – fără România – în Cehoslovacia. Dubcek era președintele Cehoslovaciei atunci. Nicolae Ceaușescu i-a făcut o vizită cu trei zile înainte de invazie, susținându-l în mod public. Nu era de acord, după cum știți. Înainte, Gheorghe Gheorghiu Dej a reușit să îl convingă pe președintele de atunci al Uniunii Sovietice să scoată trupele sovietice din România”, a povestit Bobby Păunescu.

„Ulterior, Nicolae Ceaușescu a început lupta sa cu independența României – așa cum o vedea dânsul, dar, sigur, foarte mulți dintre telespectatori și în special cei care au trăit perioada respectivă știu situația, ce a fost până în `80, ce s-a întâmplat după `80, că puterea corupe, puterea absolută corupe absolut. Ceaușescu a început foarte bine, a terminat foarte prost, dar ce-a urmat a fost și mai prost, din păcate”, a continuat el.

Bobby Păunescu a amintit și de „Autobiografia” lui Nicolae Ceaușescu, un documentar de Andrei Ujică.

„Există un documentar al lui Andrei Ujică, care a fost în selecția oficială de la Festivalul de Film de la Cannes, „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu”. Îl găsiți pe Netflix și pe alte platforme, l-am dat și noi de mai multe ori, B1. Este, așa cum spuneau criticii de film din lume, un masterpiece. Merită văzut. Nu este nicio odă, sunt pur și simplu fapte luate de la început până la căderea lui Nicolae Ceaușescu”, a adăugat Bobby Păunescu.

Nicolae Ceaușescu s-a opus invaziei în Cehoslovacia.

„Ceaușescu s-a opus. Trebuie spus că Uniunii Sovietice i-a fost frică să intre în România. Frică. De ce? Erau mai multe chestiuni – o dată că toată România era unită, mă refer la România pe care ne-o lăsaseră Uniunea Sovietică și Germania la momentul respectiv, dar era unită. Oamenii s-au dus acolo la manifestația de bunăvoie. Nu vorbim de cea din `89, vorbim de cea din `68. Era înainte ca Nicolae Ceaușescu și toată conducerea de atunci să o ia pe o cale greșită.

Uniunii Sovietice i-a fost frică să intre în România și n-a intrat, era cu armata la graniță. Pe de o parte, Statele Unite ale Americii și China au spus `nu ne implicăm în cazul Cehoslovaciei, dar dacă intrați în România, îi vom susține necondiționat`.

Frica Uniunii Sovietice, pe lângă faptul că i-a fost frică pur și simplu de modul în care România a reacționat. Foarte mulți oameni care lucrau în securitate – nu Securitatea împotriva poporului român, în 68 era mai puțină – pregăteau cocktailuri Molotov, și coloneii, și cei din conducere, se pregăteau de luptă de gherilă împotriva trupelor sovietice dacă vor ataca România. Niciodată nu și-au pus gândul cum e acum – în caz de atac, doar 20% din populație se înrolează.

E de negândit așa ceva într-o lume normală! A fost criza rachetelor din Cuba, Cuba fiind aliată cu Uniunea Sovietică, Uniunea Sovietică și-a adus acolo rachetele, iar Uniunea Sovietică avea emoții că România poate deveni Cuba Statelor Unite ale Americii în zona aceasta”, a mai spus Bobby Păunescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`