Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că există o eludare a răspunsului imun la COVID-19 și a estimat o creștere a numărului de cazuri și în România. În vârful valului s-ar putea ajunge la 10.000 de îmbolnăviri pe zi, arată scenariile prezentate de oficialul social-democrat.
„România, la fel ca multe alte state din Europa, trece printr-un moment de creștere rapidă a cazurilor de infecție cu noul coronavirus și sper să nu ajungem în niciun fel într-o situație care să pună în vreun fel în pericol sistemul de sănătate publică. Tocmai din acest motiv cred că avem responsabilitatea să fim pregătiți, să vă spunem sau să repetăm câteva dintre măsurile recomandate care pot să ducă la diminuarea transmiterii și să vă prezentăm evoluția cazurilor, evoluția situației din ultimele patru săptămâni”, a declarat ministrul Sănătății.
Potrivit oficialului, există o eludare a răspunsului imun la COVID-19.
„Având în vedere că au trecut cel puțin cinci luni de la valul inițial, deci valul din ianuarie-februarie, și majoritatea celor vaccinați cu trei doze au cel puțin șase luni de la încheierea acestei vaccinări cu trei doze, este clar că există o eludare a răspunsului imun și, practic, această subvariantă Omicron BA.5 produce infecții și la persoanele vaccinate, și la cele trecute prin boală, așa că estimăm o creștere în perioada următoare, fără să avem, însă, posibilitatea unei predicții extrem de riguroase”, a adăugat Alexandru Rafila.
El a prezentat două scenarii. În primul, vârful valului – sau mini-valului, în funcție de cumva evolua situația – va fi înregistrat „undeva între 7 și 10 august”. În a doua variantă, una despre care spune că este „mai puțin optimistă”, vârful va avea loc spre finalul lunii august sau la începutul lunii septembrie. S-ar putea ajunge la circa 70.000 de cazuri pe săptămână – sau, altfel spus, la 10.000 de cazuri pe zi.
„Rămâne de văzut dacă aceste lucruri se vor confirma în acest fel. Din ceea ce am citit și pentru alte state, prezumpția este că vârful acestui val în Europa va fi undeva la sfârșitul lunii iulie. Știți bine că noi avem un decalaj de circa două săptămâni față de restul Uniunii Europene și, din cauza aceasta, un scenariu rezonabil probabil că o să fie între 14 și 21 august”, a adăugat Alexandru Rafila.