Forțele ucrainene s-au retras din orașul Lysychansk. Rusia susține că „a eliberat” regiunea Lugansk

Forțele ucrainene s-au retras din orașul Lysychansk. Rusia susține că „a eliberat” regiunea Lugansk
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Madeleine Kelly

Forțele ucrainene s-au retras din orașul Lysychansk, ceea ce a făcut Rusia să revendice controlul deplin asupra regiunii Lugansk, un obiectiv-cheie de război în războiul lansat de Kremlin, însă președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că va recâștiga teritoriul pierdut, transmite Reuters.

Rusia susține că „a eliberat” regiunea Lugansk, după retragerea ucrainenilor din orașul Lysychansk

Ucraina a explicat, duminică, că a fost vorba despre o retragere tactică pentru a salva vieților soldaților și că aceștia se vor regrupa pentru a lansa o contraofensivă cu sprijinul armamentului cu rază lungă de acțiune donat de Occident.

Pe de altă parte, Moscova spune că a preluat orașul Lysychansk la o săptămână după ce a cucerit orașului Sieverodonețk și că, pe cale de consecință, „a eliberat” regiunea Lugansk, care ar urma să facă parte din așa-zisa „republică populară” Lugansk, a cărei autoproclamată independență a fost recunoscută până acum doar de Rusia, în zilele premergătoare invaziei lansate în 24 februarie, respectiv de Siria.

Ofensiva rusă se va concentra de acum pe regiunea Donețk, acolo unde Kievul încă mai controlează diverse porțiuni de teritoriu.

„În cazul în care comandanții armatei noastre retrag oameni din anumite puncte de pe front, acolo unde inamicul are cel mai mare avantaj la capitolul putere de foc, iar asta se aplică și pentru Lysychansk, înseamnă un singur lucru”, a declarat președintele Ucrainei, duminică, într-un mesaj video.

„Că vom reveni datorită tacticilor noastre, datorită creșterii în aprovizionarea cu arme moderne”, a continuat Volodimir Zelenski.

Oficialul susține că Rusia își concentrează puterea de foc pe frontul din Donbas, dar că Ucraina va răspunde cu arme cu rază lungă de acțiuni, cum sunt lansatoarele de rachete HIMARS furnizate de SUA.

„Faptul că protejăm viețile soldaților noștri, oamenilor noștri, joacă un rol la fel de important. Vom reconstrui zidurile, vom câștiga înapoi pământul, iar oamenii trebuie protejați mai presus de toate”, a adăugat Volodimir Zelenski.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:28 - DNSC, despre rețeaua care l-a propulsat pe Călin Georgescu în turul doi la alegeriele prezidențiale: „Am recomandat oficial instituţiilor publice să interzică aplicaţia TikTok”
17:20 - Ilie Bolojan, despre reducerea numărului de parlamentari la 300: În primele șase luni o vom propune. Dacă PNL nu propune această chestiune, îmi voi da demisia din funcția de președinte
17:19 - Românii vor putea călători în SUA, fără vize, din 2025. Ambasadorul Andrei Muraru: „România îndeplinește acum toate condițiile tehnice prevăzute de legislația americană”
17:03 - Florin Tănase și soția lui Florinel Coman au transmis mesaje de susținere pentru Călin Georgescu
16:59 - Cristina Prună (USR): „Noi în campania electorală am spus că există ferme de trolli, că ar trebui ca instituțiile statului să investigheze lucrul acesta și abia acum avem CSAT. Am fost luați la mișto atunci” (VIDEO)
16:58 - Thomas Moldovan (PSD), despre convocarea CSAT: „Nu trebuie să amestecăm politicul cu cybersecurity” (VIDEO)
16:48 - Diana Șoșoacă, acuzații la adresa lui Călin Georgescu: „Cum îți permiți tu, așa, o casă de milioane de euro în Viena? De bun român ce ești”
16:40 - Traian Băsescu: Anularea turului 1, la care visează PSD și PNL, nu este posibilă constituțional. Marea problemă este cum s-a ajuns ca 2 milioane de oameni să voteze un necunoscut. E treaba AEP să afle cu ce bani (VIDEO)
16:27 - Reacția vehementă a Nadiei Comănesci după ce Călin Georgescu i-a folosit imaginea: „Nu înţeleg şi cred că e bine să …”
16:26 - AEP a cerut ANAF să caute sursa banilor plătiți tiktokerilor ce l-au promovat pe Călin Georgescu