Olaf Scholz: „Războiul din Ucraina ar putea dura mult timp, pentru că Putin l-a pregătit mai demult”

Olaf Scholz: Războiul din Ucraina ar putea dura mult timp, pentru că Putin l-a pregătit mai demult
Olaf Scholz a explicat motivul pentru care continuă discuțiile telefonice cu Vladimir Putin. Foto: DPA Images / Kay Nietfeld

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat duminică că invazia rusă a Ucrainei a rupt iluziile care existau de la sfârșitul Războiului Rece, creând o dinamică diferită în Europa decât a existat acum câteva luni.

Olaf Scholz, despre cât va mai dura războiul din Ucraina

Decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a declanşa o invazie asupra Ucrainei vecine a fost luată cu mult timp înainte, potrivit cancelarului federal german Olaf Scholz.

Vorbind la „Face the Nation” de la CBS, Scholz a spus gazdei Margaret Brennan că invazia brutală lansată în februarie de președintele rus Vladimir Putin a zdruncinat lumea din automulțumire.

„Cred că prea mulți sperau că trăim într-o lume diferită, care este diferită de experiențele din ultimul secol și din secolele trecute”, a spus Scholz, adăugând că o parte a acelei ordini mondiale mai blânde viza că „noi am căzut de acord că nu ar trebui să existe nicio încercare de a schimba teritoriul, de a schimba granițele, de a invada vecinul. Acest acord este acum anulat de Putin”.

Scholz a spus că Putin a fost o întoarcere înapoi la acei lideri care au văzut cucerirea ca pe o demonstrație a măreției unei națiuni.

„La ce se gândește Putin? El gândește ca imperialiștii din secolul al XVII-lea, al XVIII-lea, al XIX-lea”, a spus el. „El se gândește că totul despre națiune este putere și că, dacă ești suficient de puternic, poți pur și simplu să preiei teritoriul vecinilor tăi. Și aceasta este o activitate și o idee pe care nu o putem accepta și nu o vom accepta.”

Invazia Rusiei a schimbat, în special, dinamica în Europa, inclusiv a determinat Finlanda și Suedia să adere la NATO. Cancelarul german a mai spus că acțiunile lui Putin au forțat Germania să își ajusteze politicile internaționale de lungă durată.

„Am luat o decizie foarte, foarte grea de a schimba strategiile politice pe care le-am urmat timp de multe decenii – să nu livrăm niciodată arme într-o țară aflată într-un conflict”, a spus el.

În continuare, Germania își va aborda rolul internațional în mod diferit, încercând să devină mai agilă în fața unei crize, a spus el.

„Schimbăm modul în care cheltuim banii pentru apărare”, a spus Scholz. „Și aceasta este marea creștere care va schimba situația și ne va oferi șansa de a reacționa mai rapid la o amenințare care vine la adresa NATO, a alianței sau a țării noastre.”

Dependența Germaniei de gazul rusesc

Pentru Rusia, Germania a fost inamicul în cel de-al Doilea Război Mondial, când forțele lui Adolf Hitler au invadat în iunie 1941 și au murit cel puțin 20 de milioane de cetățeni sovietici. În ultimii ani, însă, Germania a devenit dependentă de energia rusă – mult prea dependentă, potrivit lui Scholz.

„Nu era corect să nu fim pregătiți să avem în orice moment șansa de a-l schimba pe cel care ne livrează gaz, petrol și cărbune”, a spus Scholz. „Deci ar fi trebuit să investim în toată Europa în infrastructură care ne oferă posibilitatea de a schimba oferta de la o zi la alta. Și cred că aceasta este lecția care a fost învățată în Europa și în multe alte locuri pe care trebuie să fii pregătit pentru o situație ca aceasta.”

Scholz i-a spus lui Brennan că a văzut o lume în care există multe centre de putere.

„Cred că lumea în care vom trăi în 2050 va fi multipolară”, a spus el. „Multe țări vor fi importante. Statele Unite, Rusia, China, Uniunea Europeană și țările din această Uniune, dar și Indonezia și India, sau Africa de Sud, țări din sudul Americii. Și marea sarcină a noastră tuturor este să facem ca acest lucru să funcționeze.”

Dar, potrivit lui Scholz, războiul din Ucraina se va opri doar dacă Putin decide că trebuie să-l oprească.

„Conflictul se va încheia când Putin va înțelege că nu va avea succes cu ideea de a cuceri o parte din teritoriul vecinului său”, a spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`