Partidele USR și REPER fac Opoziție. Unul împotriva celuilalt. Cum au eșuat în a sesiza CCR pe legea avertizorului de integritate

Partidele USR și REPER fac Opoziție. Unul împotriva celuilalt. Cum au eșuat în a sesiza CCR pe legea avertizorului de integritate
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR, a declarat că partidul nu a reușit să strângă numărul necesar de 50 de semnături pentru a sesiza Curtea Constituțională privind legea avertizorului de integritate, după ce toți deputații care au plecat din USR la partidul lui Dacian Cioloș, REPER, au refuzat să semneze sesizarea. REPER susține, în schimb, că parlamentarii săi nu și-au putut pune semnăturile „pe un tabel gol”. G4Media informează că, în schimb, partidul lui Cioloș s-a alăturat unei liste de ONG-uri care cer fix același lucru Curții, doar că prin apelarea la Avocatul Poporului.

Noi contre între USR și REPER

Joi, Ionuț Moșteanu a declarat pentru G4Media că USR are acum 45 de deputați, iar la semnăturile lor s-a adăugat cea a lui Tudor Benga, și el plecat din USR, acum deputat independent. Cei opt deputați înscriși în REPER, însă, nu au semnat sesizarea, așa că USR nu a reușit să obțină numărul necesar de semnături – 50.

REPER, însă, dă vina pe USR: „Liderii USR au ignorat situația cu bună știință. Au preferat să ceară unor angajați ai grupului parlamentar să dea câteva mesaje cu puțin timp înainte de expirarea termenului de depunere a sesizării, cerând semnături pe un tabel gol. Liderii USR nu au discutat cu noi. Am fi susținut demersul şi am fi contribuit la text, ca să aibă o minimă șansă la CCR, pentru că în formularea sesizării sunt mai multe aspecte care o fac vulnerabilă”.

Moșteanu a precizat, totuși, că deputații din REPER „au fost contactați încă de ieri (miercuri) și li s-a pus la dispoziție textul sesizării, azi (joi) la prima oră, pentru a-l semna”.

G4Media precizează că Facebook circulă și diferite capturi de Whatsapp cu discuții despre sesizare și transmiterea ei de la REPER la USR.

REPER a ocolit USR și a preferat să se adreseze CCR prin intermediul Avocatului Poporului

Deputații REPER au preferat, în schimb, să se alăture unei liste de ONG-uri care cer Avocatului Poporului să sesizeze CCR.

„REPER se alătură organizațiilor societății civile care solicită Avocatului Poporului sesizarea Curții Constituționale cu privire la modificările toxice aduse de către coaliția de guvernare Legii privind protecția avertizorilor în interes public.

REPER a transmis astăzi Avocatului Poporului o solicitare de sesizare a Curții Constituționale a României în conformitate cu art. 146, lit. a) din Constituție. Considerăm că proiectul adoptat săptămâna aceasta de către Camera Deputaților încalcă principii esențiale ale dreptului constituțional din România, cel mai important fiind chiar principiul bicameralismului: forma legii adoptată de către Camera Deputaților diferă semnificativ față de forma adoptată de Senat, eliminând dispoziții esențiale pentru conformitatea proiectului cu normele de drept european”, a transmis REPER.

Mai multe ONG-uri au criticat dur legea avertizorului de intergitate, în forma adoptată de coaliția PNL-PSD-UDMR, pe motiv că amendamentele propuse de Laura Vicol (PSD) în Comisia Juridică și asumate de coaliție golesc legea de conținut și descurajează avertizorii de integritate din instituții sau companii publice să semnale cazuri de corupție sau de încălcări ale legii în cheltuirea banilor publici.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`