Istoricul și diplomatul Theodor Paleologu a declarat vineri, pentru B1 TV, că Ucraina are noroc să-l aibă președinte pe Volodimir Zelenski deoarece acesta, ca fost actor, e un „comunicator fabulos”. Contrar părerii unora, Paleologu crede că nicio concesie făcută Rusiei nu l-ar fi oprit pe Vladimir Putin, căci acesta era chitit că atace Ucraina.
Putin vrea pur și simplu să șteargă Ucraina de pe hartă, deoarece consideră că nu există o națiune ucraineană, ci doar un stat superficial, rezultat al unui complot occidental antirus. În opinia istoricului, Putin a decis să atace acum, deoarece a considerat că Joe Biden e un președinte slab și că Occidentul nu va avea o reacție unită. S-a înșelat.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.
Istoricul a susținut întâi că Ucraina are noroc să-l aibă acum pe Volodimir Zelenski (fost actor) în funcția de președinte, căci e un comunicator foarte bun. Pe de altă parte, a mai explicat el, contrar unei păreri des întâlnite, Rusia ar fi atacat Ucraina indiferent ce concesii i s-ar fi făcut:
„E fără îndoială un rol pe care nu și l-a dorit, dar a fost împins de situație. Cred că e o șansă pentru Ucraina că acum e în fruntea țării un asemenea personaj. E o șansă pentru Ucraina pentru că e realmente un comunicator fabulos, dar, oricum, Rusia ar fi invadat Ucraina. Eu nu cred că ar fi existat concesii prin care se punea împiedica invazia. Mulți spun lucrul ăsta, că trebuiau făcute concesii și dacă se făceau concesii… Eu nu cred asta, eu nu cred că se putea evita. Putin era chitit să o facă, singura întrebare era când. (…) Eu cred că Putin era chitit să o facă acum, indiferent ce concesii ar fi făcut ucraineni, dar ce concesii să fi făcu,t că deja au pierdut din teritorii în 2014?”, a spus Paleologu.
Istoricul a explicat apoi care sunt ambițiile lui Putin: „E evident o dorință de a șterge Ucraina de pe hartă, de a aboli suveranitatea Ucrainei pentru că Putin consideră că Ucraina nu trebuie să existe, că nu există o națiune ucraineană, că e o invenție antirusă, un complot împotriva Rusiei”.
„Realitatea e că ucrainenii s-au săturat de această dominație rusească ce durează de atâta timp și Putin e cel care practic a distrus dinamica prieteniei dintre Rusia și Ucraiana. Că nu e numai partea neagră, sunt și foarte multe legături de familie, culturale, că sunt mulți ucraineni care vorbesc și rusă. Numai că această agresiune abominabilă practic împinge Ucraina cât mai departe de Rusia. Practic, Putin distruge tot ce creaseră predecesorii”, a mai spus acesta.
Paleologul a mai precizat că, din punct de vedere cultural și spiritual, e foarte legat de cultura rusă „și tocmai de aceea ce se întâmplă acum mă umple de o infinită scârbă”.
„De ce o face Putin acum? Pentru că probabil consideră că Biden e slab și a văzut ce s-a întâmplat în Afganistan. E slab? Depinde despre ce vorbim. Evident că retragerea din Afganistan a oferit o imagine catastrofală, dar aceasta a fost negociată pe vremea lui Trump, deci n-aș pune toată vina în cârca lui Biden. Dar modul în care au decurs lucrurile n-a fost deloc glorios pentru SUA și a iscat întrebarea ”ce se întâmplă dacă ne lasă baltă?” Că au intervenit în Afganistan, au susținut niște orientări și societatea civilă și apoi au lăsat totul baltă. Genul asta de atitudine creează o mare neîncredere și asta e foarte păgubos pentru SUA. (…)
Putin a crezut, și s-a înșelat, că Occidentul va fi slab și nu va reacționa, va fi divizat, dar Occidentul a fost mult mai solidar decât ne-am fi putut aștepta. Și avem consecința, nedorită de Putin, de a se trezi cu încă doi membri în NATO (…) E evident un eșec diplomatic major pentru Putin, un eșec geopolitic de proporții”, a explicat diplomatul.
El a reproșat apoi liderilor occidentali din ultimii 30 de ani că „s-au purtat cu Rusia de parcă ar călca pe ouă efectiv”.
Paleologu a ținut să atragă atenția că Joe Bidne e în politica mare de 50 de ani, pe când Vladimir Putin n-a fost decât un funcționar obscur, nici măcar un spion adevărat, în KGB.
„Biden o fi el slab în alte privințe și criticabil, noi am avea multe de spus pe tema asta, dar Biden era deja senator în 1972, înainte ca eu să mă fi născut! El era în politica mare, în Senatul SUA înainte ca eu să mă fi născut, acum 50 de ani!
Ș Putin e produsul Războiului Rece, cum e și Biden, dar Putin era un obscur birocrat al KGB-ului. Nici măcar un spion în adevăratul sens al cuvântului nu era. Era o figură cenușie și destul de toxică”, a mai spus Theodor Paleologu, pentru B1 TV
Cât despre faptul că Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de candidate la UE, Theodor Paleologu a remarcat o diferență între cele două țări: „În Republica Moldova societatea e mai puțin unită și combativă decât în Ucraina. Așa mi se pare. Din păcate, există o anumită duplicitate, faptul că ai figur ca Dodon, Plahotniuc și alții, figur care nu sunt la marginale, ci centrale ale politicii din Republica Moldova. Există această vulnerabilitate”.
„Se profilează nu unirea dintre România și Republica Moldova, cum spune propaganda moscovită, ci intrarea Republicii Moldova în UE și vor fi aceste două state evident cu relații privilegiate. Cred că nu trebuie furnizate motive de isterie la Moscova că ăia și așa sunt destul de isterici și se supără din orice, dar nu are rost să mai turnăm gaz pe foc”, a mai declarat Theodor Paleologu, pentru B1 TV.