Premierul Nicolae Ciucă, liderul PNL, a participat vineri la recepția organizată de ambasada americană în România cu ocazia Zilei Independenței SUA și a salutat decizia Washingtonului de a suplimenta prezența trupelor sale în țara noastră, dar și cooperarea economică dintre cei doi parteneri strategici.
„Acest parteneriat a jucat un rol important pentru aderarea României la NATO în anul 2004. Statele Unite ale Americii rămân cel mai apropiat aliat militar al nostru, la fel cum NATO rămâne principalul garant al păcii și securității pentru toți membrii săi”, a spus premierul României.
Nicolae Ciucă, care a vorbit și despre agresiunea rusă, a salutat decizia SUA de a suplimenta numărul trupelor americane în România.
„Salut, cu această ocazie specială, decizia SUA de a suplimenta prezența trupelor americane în România cu încă 5.000 de militari, dovadă concretă oferită la momentul potrivit privind soliditatea garanțiilor de care România beneficiază în cadrul Parteneriatului nostru Strategic”, a continuat liberalul.
Un alt pilon important al parteneriatului dintre România și SUA este cooperarea economică, a spus Nicolae Ciucă.
„Un alt pilon important al parteneriatului nostru este cooperarea economică. Anul trecut, comerțul bilateral a atins un nou maxim istoric. Companii precum Bitdefender și UiPath, ambele fondate în România, și-au pus deja amprenta în Statele Unite ale Americii și sunt exemple ale potențialului și know how-ului din România. Sperăm ca și alte companii românești să le urmeze în curând exemplul”, a adăugat el.
Guvernul României, susține premierul, este profund conștient că dezvoltarea relațiilor comerciale și creșterea investițiilor depind de un cadrul legal clar și previzibil.
„Asigurăm condițiile necesare pentru ca întreprinzătorii să investească în țara noastră. Faptul că în iunie Consiliul Organizației de Cooperare și Dezvoltare Economică a aprobat Foaia de Parcurs pentru aderarea României la această organizație este, în opinia mea, o recunoaștere a progresului deja înregistrat în acest sens. Suntem recunoscători Statelor Unite ale Americii pentru sprijinul constant și avem încredere că procesul de aderare la OCDE va fi accelerat în conformitate cu nivelul de pregătire al României de a deveni membru cu drepturi depline al organizației care, prin membrii săi, oferă 90% din investițiile străine la nivel global”, a mai spus Nicolae Ciucă.