La finele unui summit NATO pe care l-a catalogat ca fiind „istoric”, președintele american Joe Biden a subliniat că alianța devine tot mai puternică și mai pregătită să facă față noilor provocări. Adică exact ce nu și-a dorit Vladimir Putin. Biden a explicat deciziile luate în cadrul summitului, cum ajută aliații Ucraina, cum este afectată Rusia și felul în care s-a schimbat abordarea NATO.
Liderul de la Casa Albă a ținut să se refere în mod special la aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Granița alianței cu Rusia se mărește cu încă 1.200 de kilometri. În plus, alianța își va consolida prezența militară pe Flancul Estic.
„Putin a sperat că solidaritatea noastră se va fractura, dar nu a făcut decât să ne aducă mai aproape (…) Putin obține exact ceea ce nu și-a dorit”, a punctat Joe Biden.
El a remarcat cât de mult s-a schimbat NATO în ultimii 12 ani: „Ultima dată, Rusia era considerată partener al NATO, iar China nici nu era menționată. Acum, Rusia este considerată o amenințare, iar China o provocare sistemică la ordinea mondială bazată pe reguli”.
Cu această ocazie, președintele american a dat asigurări, din nou, că fiecare centimetru din teritoriul NATO va fi apărat: „Articolul 5 este sacru”.
Totodată, liderul american a precizat că e prima dată când la summitul NATO vin și partenerii din Pacific: „După cum i-am zis lui Putin, acest război generează o reacție globală”.
„Totul e ca răspuns la războiul din Ucraina”, a ținut să puncteze Biden.
El a mai spus că SUA vor trimite Ucrainei ajutoare de încă 800 milioane de dolari: „Vom trimite noi echipamente de artilerie și echipamente anti-rachetă, pe lângă cele trimise deja. (…) Am convins peste 50 state să ajute Ucraina. E un efort global pe care SUA îl conduce. Am oferit Ucrainei peste 7 miliarde de dolari de când am preluat postul de președinte”.”
„SUA și NATO vor rămâne alături de Ucraina cât timp va fi nevoie, pentru a se asigura cu nu e învinsă de Rusia”, a mai ținut să precizeze Biden.
Acesta a mai afirmat că războiul „nu se va termina cu Rusia punându-și ambele picioare în Ucraina”.
Președintele SUA a mai afirmat că „rușii plătesc un preț greu pentru războiul ăsta”
„Au pierdut 15 de ani de progres în domeniu tehnologic. Au probleme din cauza restricțiilor pe care le-am impus privind ce se poate exporta în Rusia. (…) Se află într-o situație în care au probleme cu exporturile.
Vor avea probleme în a menține producția de petrol, căci nu au tehnologia necesară. Au aceleași probleme cu sistemele lor de armament și unele dintre sistemele lor militare”, a mai explicat Joe Biden.
Președintele SUA a mai afirmat că Vladimir Putin e de vină pentru criza alimentară și prețurile tot mai mari la mâncare, căci trupele lui blochează exporturile ucrainene de cereale. Tot războiul declanșat de el e de vină și pentru prețurile tot mai mari la carburanți, a mai explicat Biden.
Acesta și-a manifestat speranța că țările producătoare de petrol din Orientul Mijlociu vor crește producția: „E și în interesul lor să o facă”.
„Am cerut echipelor noastre să lucreze la detaliile privind plafonarea prețului la petrolul rusesc, pentru a reduce veniturile lui Vladimir Putin, fără a-i afecta pe americani și pe alții la pompă.
Vom încerca să folosim fondurile din tarifele la produsele rusești pentru a ajuta Ucraina să se reconstruiască.
Am angajat peste 4,5 miliarde de dolari, peste jumătate din această sumă din partea SUA, pentru a aborda insecuritatea alimentară și criza imediată cauzată de războiul rusesc”, a mai explicat Biden.
Acesta a mai ținut să precizeze că „războiul s-ar putea încheia și mâine dacă Rusia își încetează comportamentul irațional”.