Investitorii au ajuns sub supravegherea Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Au început verificările tranzacțiilor realizate prin intermediul criptomodelor, notează Click.
nspectorii ANAF au dat startul mai multor controale ce sunt realizate pentru verificarea veniturilor obținute în perioada 2016 – 2021 prin intermediul criptomonedelor. Verificările vor fi efectuate pe mai multe platforme de brokeraj online, printre care Binance, Maiar, KuCoin, BitMart, FTX.
Profitul realizat din tranzacționarea de criptomonede este determinat de diferența dintre prețul de vânzare și prețul de achiziție, alături de costurile directe ale tranzacției.
Așadar, nu se impozitează tranzacția pentru câștigul de 200 de lei, având condiția, otalul câștigurilor dintr-un an fiscal să nu treacă de valoarea de 600 lei.
Profitul peste 600 de lei/an din tranzacționarea de criptomonede trebuie să fie declarat și înregistrat la ANAF.
Dacă acest prag este depășit, impozitul este de 10% pe transferul de monedă virtual, scrie Crypto.ro.
Câştigul din transferul de monedă virtuală în cazul veniturilor prevăzute la art. 114 alin. (2) lit. m). din Codul Fiscal, se determină ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare şi preţul de achiziţie, inclusiv costurile directe aferente tranzacţiei.
Dacă veniturile depășesc 12 salarii minime pe țară, se datorează și contribuția de asigurări sociale de sănătate, stabilită în cotă de 10%.
În Germania, datorezi taxe numai dacă tranzacționezi Bitcoin în primul an de la primirea sau achiziția de Bitcoin. După ce se împlinește anul, atunci nu mai datorezi nici o taxă. Se poate spune despre această țară că încurajează deținerea de criptomonede pe termen lung.
În Franța se înregistrează taxe printre cele mai mari, încearcă să țină sub control evaziunea fiscală făcută prin criptomonede, astfel că, vânzările unice vor fi taxate cu 66% din profitul înregistrat, având în vedere că nu sunt considerate tranzacții comerciale.
Norvegia impozitează un sfert din profit, pentru că astfel de tranzacții sunt văzute ca profituri provenite de pe piața de capital.
În peninsula Iberică, cei care aleg să tranzacționeze Bitcoin pe termen scurt, adică în decurs de mai puțin de un an, vor fi impozitați cu cote cuprinse între 24,75% și 52%, iar pe termen lung – cote între 19 și 23%.
Portugalia nu taxează deloc tranzacționarea cu Bitcoin. În schimb, dacă ești trader de profesie, atunci va trebui să plătești niște taxe.