Tradiţii şi obiceiuri de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Ce nu ai voie să faci în timpul acestei sărbători

Tradiţii şi obiceiuri de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Ce nu ai voie să faci în timpul acestei sărbători
Sfinții Petru și Pavel FOTO: Pixabay.com

Pe data de 29 iunie 2022 se sărbătoresc  Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, iar în această sărbătoare se respectă cu sfinţenie o serie de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii din moş-strămoşi.

Sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Pavel este o sărbătoare foarte importantă pentru creştinii ortodocşi, de aceea acesta este marcată cu cruce roşie în calendarul ortodox, astfel că românii o cinstesc și respectă așa cum trebuie.

29 iunie 2022. Obiceiuri și tradiții de Sfinții Petru și Pavel

Pentru spor în casă şi pentru sănătate, de sărbătoarea Sfinţii Petru şi Pavel se respectă tradiţia Moşilor de Sânpetru şi se sfinţesc la biserică pachete cu mere dulci, lumânări, colaci și  apoi, acestea se împart oamenilor.
De asemenea, în cazul în care tună şi fulgeră în ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, nucile şi alunele vor fi viermănoase. Conform tradiţiei, este respectată sărbătoarea lupilor: nu se pun capcane şi lupii nu se alungă cu focuri de armă, pentru că aceste animale sălbatice să fie îmblânzite şi să nu fure vitele din gospodăriile oamenilor.

Tot pe 29 iunie, persoanele care au pistrui trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul. Astfel că,  tradiţia mai spune că dac acest ritual este respectat,  nu vor mai apărea pistrui.

Ce nu ar trebui să faceți când sunt sărbătoriți Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Conform tradiției, pe data de 29 iunie nu se spală, nu se lucrează și nu se coase. Nerespectarea acestora  ar putea cauza  mai multe probleme. De asemenea, în mediul rural  mamele  trebuie să pregătească şi să ofere talismane pentru fiicele lor (o pungă roşie în care se află câte un căţel de usturoi şi frunze de pelin). Talismanul va fi  purtat timp de trei zile pentru că fetele să fie apărate de farmece şi de iele.

În trecut, femeile  care se ocupau de torsul lânii, nu aveau permisiunea să muncească de sărbătoarea  Sf. Petru și Pavel, deoarece se presupunea că „se întorc colacii de la morți”. Tradiția mai spune că persoanele  care ies la vânătoare în această zi, vor avea parte de ghinion tot restul anului și ar fi mai bine să nu aibă astfel de activități în această zi, conform Realitatea.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`