Navele ruse din Marea Neagră, în pericol: Franța intenționează să ofere Ucrainei rachete anti-navă Exocet. Cum ar putea schimba evoluția războiului

Navele ruse din Marea Neagră, în pericol: Franța intenționează să ofere Ucrainei rachete anti-navă Exocet. Cum ar putea schimba evoluția războiului
Foto simbol: Hepta.ro / Sputnik / Ria Novosti

Ministrul Forțelor Armate ale Franței, Sebastien Lecornu, a declarat că țara sa va preda Ucrainei vehicule blindate de transport de trupe VAB de producție franceză. Rachetele antinavă Exocet sunt, de asemenea, luate în considerare pentru înarmarea Ucrainei.

Armele furnizate de Franța care ar putea schimba războiul din Ucraina

Acest lucru a fost raportat de CNN cu referire la interviul ministrului pentru Le Parisien. Exocet este o rachetă anti-navă construită în Franța, ale cărei versiuni pot fi lansate de pe nave de suprafață, submarine, elicoptere și avioane.

Racheta, relativ compactă, a fost concepută pentru a lovi nave de război de dimensiuni mici și medii (de exemplu, fregate, corvete și distrugătoare), deși efectuare unor lovituri multiple o face să fie eficientă şi împotriva navelor de dimensiuni mai mari, cum ar fi portavioanele.

Racheta este produsă în majoritatea versiunilor de gigantul european MBDA și este ghidată inerțial în timpul zborului. Ea activează sistemul de ghidare radar activ la sfârșitul zborului pentru a-și găsi și lovi ținta. Ca o contramăsură la sistemele de apărare antiaeriană, racheta menține o altitudine destul de joasă în timp ce se apropie de ținta, rămânând la doar unul sau doi metri deasupra nivelului mării.

Noua rachetă ar putea să schimbe semnificativ războiul la Marea Neagră, având în vedere cât de vulnerabile sunt naveșe de război ruse. Forțele ucrainene au lovit remorcherul rus Spasatel Vasili Bekh cu două rachete antinavă Harpoon donate de Occident. Londra a vorbit despre capacitatea Rusiei de a proiecta forță maritimă în nord-vestul Mării Negre, o capacitate despre care spune că a fost în mare parte neutralizată de apărarea costieră ucraineană.

„Pe 17 iunie 2022, forțele ucrainene au revendicat prima lor utilizare cu succes a rachetelor antinavă Harpoon donate de Occident asupra forțelor maritime ruse. Ținta atacului a fost aproape sigur remorcherul naval rusesc Spasatel Vasili Bekh, care ducea arme și personal pe Insula Șerpilor în nord-vestul Mării Negre”, a precizat Ministerul britanic al apărării, marți, într-o actualizare a informațiilor despre felul în care decurge războiul din Ucraina.

Înzestrarea semnificativă a trupelor ucrainene

Potrivit lui Sebastien Lecornu, aprovizionarea cu vehicule blindate pentru armata ucraineană va fi semnificativă.

„Pentru a se deplasa rapid în zonele aflate sub focul inamicului, armata are nevoie de vehicule blindate”, a spus ministrul francez.

„Franța va furniza un număr semnificativ de vehicule de tip VAB, care sunt în serviciu”, a adăugat el.

Lecornu nu a fost informat când vor începe livrările. El a menționat că Franța are în vedere și trimiterea de rachete antinavă Exocet de fabricație franceză în Ucraina.

VAB — transport de personal blindat pe roți, a fost dezvoltat de producătorii francezi Saviem și Renault la începutul anilor 1970 și a fost folosit pentru prima dată în 1976.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:26 - Ilie Bolojan: Fără Ordonanța „trenuleț” intram în incapacitate de plată. Mai ales anul trecut am angajat cheltuieli mai mari decât ne-am permis ca țară (VIDEO)
23:59 - Bolojan: Cred că Antonescu e candidatul comun al coaliției și că aceste lucruri se vor clarifica și la PSD / Dacă nu se stabilește rapid un calendar electoral, probabilitatea să se țină alegerile înainte de Paște e foarte scăzută (VIDEO)
23:39 - Nicușor Dan spune că a comandat un sondaj: La intenția de vot, primul e Călin Georgescu – peste 40%
23:25 - Călin Georgescu se autointitulează „președintele ales al României” și dă dispoziții instituțiilor: Parlamentul să anuleze mandatul dictatorial al lui Iohannis, Parchetul să cerceteze fraudarea alegerilor de către PSD, PNL, Iohannis și CCR
23:05 - Vasile Dîncu (PSD): Crin Antonescu a fost un candidat de rezervă. Nu știm dacă mai este potrivit
22:44 - Marcel Ciolacu, prima reacție după ce Crin Antonescu și-a suspendat candidatura la prezidențiale
22:26 - Bolojan: Săptămâna care vine cred că e o perioadă potrivită să se stabilească acest calendar al prezidențialelor. Validarea candidaturii lui Crin Antonescu e corectă, toți liderii partidelor din coaliție ne-am asumat-o (VIDEO)
22:11 - Crin Antonescu: „Nu m-am retras, nu am abandonat, e o decizie pe care o aștept a acestor partide. Pe mine, așa cum s-a întâmplat întotdeauna, puteți conta” (VIDEO)
21:52 - Crin Antonescu, reacție „cu simpatie” la declarațiile lui Nicușor Dan: „A luat apărarea partidelor. M-am gândit: uite ce candidat bun ar fi fost pentru ei!” (VIDEO)
21:33 - Crin Antonescu: „Nu tremură inima în mine că voi fi sau nu candidat. Pentru asta, inima mea e de piatră” / Despre Călin Georgescu: „Asemenea bazaconii, grozăvii nu am mai văzut” (VIDEO)