Alexandru Muraru: Radarele fixe trebuie legalizate! În toate țările din lume, instalarea lor a condus la scăderea numărului de accidente și creșterea siguranței în trafic

Alexandru Muraru: Radarele fixe trebuie legalizate! În toate țările din lume, instalarea lor a condus la scăderea numărului de accidente și creșterea siguranței în trafic
Foto: Facebook @ Alexandru Muraru

Deputatul Alexandru Muraru, liderul PNL Iași, a pledat pentru legalizarea radarelor fixe și a anunțat că alături de ministrul de Interne, Lucian Bode, vor fi identificate soluțiile pentru a schimba legislația ca să existe un cadrul legal în acest sens.

„Radarele fixe trebuie legalizate!”, spune Alexandru Muraru (PNL)

„Tragicul accident în care au murit 4 angajaţi ai societăţii Citadin din subordinea Primăriei Municipiului Iași în timp ce efectuau lucrări în timpul nopții de o șoferiță care se deplasa cu viteză prin oraș confirmă, încă o dată, că viteza mare cu care șoferii circula în orașele României este o realitate pe care trebuie să o combatem cu măsuri legislative ferme”, a scris liberalul, luni, pe Facebook.

În opinia sa, este necesară „întărirea legislației în sensul introducerii de măsuri de calmare a traficului, de creștere a sentimentului de siguranță în trafic”, iar „o soluție este legalizarea radarelor fixe”.

„În anul 2016 s-a stopat utilizarea ultimului radar fix de pe drumurile din România, proces care începuse încă din 2009. Prima tentativă de monitorizare video a circulației rutiere în țara noastră a eșuat din mai multe motive, cel mai important fiind lipsa unui cadru legal de funcționare, motiv pentru care mult amenzi au fost anulate de către instanțe”, a adăugat Alexandru Muraru.

„De asemenea, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea si Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a anulat în justiţie unele contracte privind amplasarea radarelor fixe care nu au respectat procedurile de atribuire a contractelor de achiziţie publică”, a mai spus el.

Alexandru Muraru a atras atenția că accidentul din Iași a avut loc în zona Păcurari, acolo unde „mai ales pe timpul nopții se circulă cu viteză foarte mare”.

„Consider că sistemele video de monitorizare ar trebui să fie instalate cu prioritate în așa-numitele «puncte negre», cum este Șos. Păcurari din Municipiul Iași sau Șoseaua Nicolina, adică zonele de drum în care au loc multe accidente rutiere”, a adăugat președintele PNL Iași.

Deputatul a vorbit și despre efectul măsurii în alte state care au introdus-o.

„În toate țările din lume, instalarea radarelor fixe a condus la scăderea numărului de accidente și creșterea siguranței în trafic. Împreună cu Ministrul de Interne, Lucian Bode vom identifica soluțiile pentru a schimba legislația astfel încât să existe cadru legal pentru instalarea radarelor fixe în orașe”, a conchis deputatul Alexandru Muraru.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`