SUA au anunțat că vor aloca României 14 milioane de dolari pentru reactoare modulare. România face astfel pași fermi spre independența energetică și spre a deveni un exportator net de energie, a reacționat premierul Nicolae Ciucă.
„România face pași fermi spre independența energetică și spre a deveni un exportator net de energie. Decizia SUA de a finanța cu 14 milioane dolari studiile de proiectare în România a reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) este un pas esențial pentru domeniul nuclear civil românesc”, a transmis Ciucă, pe Facebook.
Acesta a amintim că, în paralel, România va construi reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Totodată, premierul a subliniat că energia nucleară contribuie la scăderea gradului de poluare, obiectiv asumat de UE
„Îi încurajez pe actorii din industria nucleară din România și pe experții români din domeniu să se implice, pentru a deschide țării noastre calea către energia viitorului, nepoluantă, stabilă și accesibilă!”, a mai transmis șeful Guvernului.
Nicolae Ciucă a mai susținut că România va deveni un furnizor de energie în regiune: „Prin aceste proiecte, platformele de extracție a gazului metan din Marea Neagră și investițiile în energia regenerabilă, România va deveni nu doar independentă energetic, ci și un furnizor stabil în regiune”.
Statele Unite au transmis, duminică, faptul că vor oferi României 14 milioane de dolari pentru reactoare modulare.
„Investiția va mobiliza un efort de mai multe miliarde de dolari și va pune în valoare ingeniozitatea SUA în sectorul nuclear avansat. De asemenea, investiția este menită să accelereze tranziția către o energie curată, să creeze mii de locuri de muncă și să consolideze securitatea energetică europeană, respectând cele mai înalte standarde de siguranță”, a transmis Casa Albă.