Criza financiară într-adevăr îngrijorător se întâmplă în China, nu Grecia, atrage atenția cotidianul britanic The Telegraph, care scrie că în timp ce toate privirile occidentalilor sunt concentrate ferm pe Grecia, o criză financiară potențial mult mai mare se dezvoltă în cealaltă parte a lumii.
Editorialistul Jeremy Warner spune că în unele cercuri se vorbește de o asemănare cu catastrofa economică din 1929, atunci când a început Marea Depresiune economică în America.
În orice vară normală, o scădere de 30% din valoare pieței de valori din China, o pierdere aproximativ egală cu întreaga producția economică de anul trecut din Marea Britanie, în situația în care valoarea se dublase în spațiul unui singur an, ar trebui să fie pe prima pagină a tuturor ziarelor, spune editorialistul.
Seria dramatica a intervențiilor guvernului de la Beijing pentru a stopa panica, ar fi fost ținta ziarelor din întreaga lume, dacă nu ar fi fost în discuție „pantomima negocierilor legate de Grecia, alături de tragicomedia dacă parasesc sau nu mai părăsesc zona euro”, spune acesta.
În prezent 940 de companii din China, mai mult de o treime din totalul firmelor, și-au suspendat tranzacționarea pe bursele chineze.
Mai mult de atât, editorialistul de la The Telegraph vede o serie de evenimente asemănătoare cu criza din 1929.
După mai bine de un deceniu de creștere frenetică, creare de avuție și excese, ambele economii, a Americii din 1929 și a Chinei de azi, sunt asemănătoare. Ambele economii au avut un boomb de creștere care se explică parțial prin expansiunea rapidă a creditului.
De asemena, banii împrumutați au jucat un rol major în ambele economii în excesele speculative.
Publicația Bloomberg, citată de ZF.ro, scrie despre prăbușirea bursei din China, explicând că indicele de referinţă al bursei s-a prăbuşit la minimul ultimelor trei luni.
Potrivit sursei precizate, indicele Shanghai Composite a încheiat această dimineaţă cu o scădere de 3,9 puncte procentuale, după ce la un momentdat se prăbuşise cu 8,2%, cea mai abruptă scădere din 2007.
Companiie din finanţe şi energie au condus declinul, în condiţiile în care numai 18 acţiuni din cele 1.106 tranzacţionate la Shanghai au crescut.
Astfel, peste 40% dintre acţiunile companiilor chineze sunt suspendate de la tranzacţionare, pe fondul declinului puternic al cotaţiilor înregistrat în ultimele zile.