Situația din Grecia nu este singura care îi alarmează pe economiști. Aceștia prevăd vremuri tulburi și în Italia, acolo unde diferențele înregistrate pe piața muncii între Nord și Sud sunt tot mai accentuate.
O analiză Atlas Economic Research Foundation citată de Quartz, relevă că Mezzogiorno, zona de sud a Italiei, devine tot mai săracă pe măsură ce criza financiară își pune tot mai mult amprenta asupra țării. Chiar și președintele Băncii Centrale Europene, italianul Mario Draghi, a caracterizat această zonă ca fiind ”cea mai mare și mai dens populată regiune codașă a zonei euro”.
Mezzogiorno este responsabilă pentru mai puțin de un sfert din produsul intern brut al Italiei, deși este locuită de o treime din populația țării, și peste jumătate din cei șase milioane de italieni care trăiesc în sărăcie se află aici. De altfel, situația nu este nouă, căci în ultimele decenii investițiile s-au făcut mai ales în nord. Criza financiară s-a simțit mult mai mult în sud, iar autoritățile se tem că zona va intra iar sub influența grupărilor criminale Cosa Nostra, Ndrangheta și Cammora.
Analiștii italieni văd vinovat guvernul Renzi, care ar fi ignorat intenționat această regiune vulnerabilă a Italiei. Pentru ei, dovadă în acest sens este și faptul că liderul executivului și-a ales echipa exclusiv din zonele de nord și de centru a țării, niciun reprezentant al sudului nefiind ministru în guvern.